Духовенство та вірні Луцького екзархату помолилися на руїнах древнього катедрального храму
  • Птн, 14/09/2018 - 10:38

13 вересня, в останній день церковного року, після якого починається нове коло літургійного життя християн, вірні Української греко-католицької церкви зібралися у храмі Івана Богослова на спільну молитву.

Богослужіння в цей день на території Луцького замку для духовенства та вірних УГКЦ вже стали традицією. Після прийняття унії ця церква багато років була катедральним храмом і головною греко-католицькою святинею всієї луцької округи. Тогочасні будівничі перебудували її в стилі українського бароко. Графічний рисунок храму досі зберігається у костелі святих Петра і Павла.

Сьогодні катедральний храм Луцького екзархату розміщується за іншою адресою. Це церква Різдва Пресвятої Богородиці у Луцьку на вулиці Львівській, 1б.

 Ця Літургія мала особливе намірення — подякувати Богові за 10-ліття відродження на Волині структур УГКЦ та призначення екзарха. У 2008 році Папа Римський поблагословив вибір Синоду Єпископів УГКЦ і номінував отця Йосафата Говеру екзархом Луцьким.

“Сьогодні ми стоїмо на руїнах нашого катедрального храму і бачимо, як наша церква постала із попелу, як із руїн розвивається і росте кількісно та якісно наш Луцький екзархат” — сказав отець Сергій Василів, канцлер Луцького екзархату. “Майже щороку ми освячуємо новий храм та засновуємо нову парафію. До речі, у ХVІІ сторіччі наших парафій на Волині було 1200 і належали до них півмільйона вірних. Дякуємо Господjві за опіку над нами та просимо, щоб він надалі посилав мудрих і святих ієрархів, а кожен із нас хай буде доброю цеглиною, що утворюють міцний фундамент та непорушні стіни храму, яким є Божий люд”.

За матеріалами: Інтернет-видання “Волинь”