Духовні перлини УГКЦ: Крехівський монастир Святого Миколая
  • Чтв, 10/10/2019 - 10:44

Одна з найвідоміших духовних перлин Західної України, – Крехівський монастир отців василіян, – розташована на Львівщині, за дванадцять кілометрів від Жовкви. Щоб поклонитися чудотворним іконам Богородиці та святого Миколая сюди, вже понад чотири сотні років, тягнуться вервечки паломників. І не тільки з України. Ще в XVII столітті приходили в Крехів прочани з території сучасної Молдови, з-за Дону і навіть Греції. Бували тут українські гетьмани: Богдан Хмельницький, Петро Дорошенко та Іван Мазепа, митрополит Петро Могила. Молодий Мазепа навіть захищав обитель під час облоги 1672 року.

Згідно з переданням, Крехівський монастир засновано наприкінці XVI ст. двома ченцями Києво-Печерської лаври Йоілом і Сильвестром. Вони поселилися тут в печері, що знаходилась в скелі під назвою «Камінь Тимоша». Ця печера досі існує. Також збереглася печерна церква Благовіщення, в якій монахи-засновники відправляли богослужіння. Дуже швидко по околицях розлетілась вістка про подвижників і люди почали приходити до них по духовні поради. З часом братії стає більше, монастир переноситься на нинішнє місце й активно розбудовується. На кінець XVII ст. сформувався цілий монастирський архітектурний комплекс.

В часи свого піднесення Крехівська обитель Святого Миколая була потужним культурним та духовним центром. Тут зберігався цінний архів та багата бібліотека стародруків і рукописів. На початок XIX століття книгозбірня налічувала понад півтисячі книг. Усі ці скарби було розграбовано більшовиками після ліквідації монастиря у 1949 році.

29 серпня 1990 року в Крехів повернулися отці василіяни і святиня почала відроджуватись.

Нині в монастирі Святого Миколая розміщений василіанський новіціят.

Щорічна проща до Крехова традиційно відбувається в травні на свято літнього Миколи.

Фото: Роман Малко