Духовно-психологічна реабілітація демобілізованих воїнів АТО
  • Втр, 16/05/2017 - 11:38

З метою духовного та психологічного відновлення, кращого розуміння самих себе, подолання конфліктів у сім’ї колишні воїни АТО проходили духовно-психологічну реабілітацію в с. Гошеві у жіночому монастирі Сестер Пресвятої Родини. Колишні військові були з різних областей України, а саме: Івано-Франківської, Волинської, Дніпропетровської та Запорізької. Реабілітація була організована традиційно Комісією УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я УГКЦ і відбувалась з 8 по 14 травня 2017 р. Впродовж цих днів колишні військові мали змогу набути душевного спокою під час Богослужінь, прийняти таїнство сповіді та причастя, відновити фізичні сили завдяки зарядці, масажу, грі в теніс, працетерапії, подорожей, зменшити тривогу та напруженість через заняттям з арт-терапії, індивідуальним психологічним консультуванням, духовним бесідам та психотерапевтичним групам. Віднайти душевний спокій та гармонію – ось основне бажання захисників. Сама духовна атмосфера, яка присутня в монастирі сприяє цьому. Також відновити сили колишнім бійцям допомагає команда, яка працює з реабілітантами: священники о. Руслан П’яста, о. Ярослав Рохман, о. Назарій Мицко, о. Ігор Ліпчанський та психолог Ірина Вишинська. 

Особливістю даної реабілітації стало проведення колишнім бійцем АТО майстер-класу з іконописання. Ім’я цієї талановитої людини – Руслан Кашаюк. Родом він з Луцька. Боєць самостійно навчився писати ікони перебуваючи у одному з монастирів Львова, навчився викладати їх бісером і таким чином знайшов внутрішній спокій після повернення із зони АТО, відновив свій ресурс і на даній реабілітації ділився досвідом із колишніми побратимами. Реабілітанти під час створення ікон молились, а по завершенні висловили особливу вдячність бійцеві за проведене навчання з іконопису. Священники здійснили чин освячення ікон.

За цей період учасники реабілітації мали можливість побувати на скелях Довбуша, покататись верхи, відвідати Центр спадщини Вигодської вузькоколійки, музей «Бойківщини», побувати на екскурсії у Гошівському монастирі Отців Василіян на Ясній Горі.

Під час останньої зустрічі реаблітанти висловлювали щиру вдячність за час проведений у монастирі, за можливість слухати і чути одне одного в атмосфері молитви, за отримання нових знань про самих себе відновив свій ресурс.