Думки перед передріздвяним постом
  • Чтв, 16/11/2017 - 01:34

Кінець осені знаменує прихід зими, а взимку, як всім відомо ми відзначаємо багато християнських свят. Одне із них є особливо велике, адже до нас прийшов Спаситель. Ми святкуємо Різдво Христове. Для християн це свято означає не просто прихід Месії, а й початок нашого спасіння. Саме з народженням Христа розпочинається нова ера, а ми отримуємо нову надію на те, що все ж таки, не дивлячись на нашу гріховність, ми отримуємо шанс повернутись до нашого Небесного дому.

Саме кінцем осені, а точніше 28 Листопада, ми входимо у час приготування до цього грандіозного свята. Початок Різдвяного посту не повинен викликати в людей остраху чи невдоволення. Навпаки, адже ми маємо час підготувати свою душу, серце і домівки до приходу Нашого Спасителя. Коли до нас приїжджають гості то ми обов'язково прибираємо у домівці, вимиваємось і витягуємо дорогу порцеляну, яку тримаємо саме для таких випадків. А тут прийде сам Спаситель, який повинен вистраждати і померти жахливою смертю задля того,щоб ми мали спасіння. Це не звичайний гість і зустрічати ми повинні йогт не звичайно. Треба розуміти, що насамперед, піст не є відмовою від м'яса чи молока, солодощів чи музики, розваг чи інших задоволень. Піст - це час, коли через відмову від приємних нам речей,ми маємо прекрасну можливість зблизитись із нашим Небесним Батьком, перепросити Його за наші провини, випросити миру і злагоди, процвітання і добробуту для наших сімей, родин і близьких.

Історія Різдвяного посту бере початок ще у древній Галії, теперішній Франції. Тут з V ст. маємо згадки про підготовчий піст до Христового Різдва. Єпископ Григорій Турський († 594 р.) говорить, що святий Перпетій, єпископ Турський († 491 р.), починаючи від дня святого Мартина (11 листопада) аж до Христового Різдва постив у понеділок, середу й суботу. Собор Турський II (567 р.) приписує монахам постити кожного дня в грудні аж до Христового Різдва. Дещо пізніше цей піст переходить до Риму й Італії, а відтак до Англії. Різдвяний піст на Заході з часом отримує назву Адвенту, що з латинської означає прихід, тобто прихід Христа. Первісно назва Адвент означало празник Христового Різдва, а пізніше почало означати час перед Христовим Різдвом. У IX ст. перша неділя адвенту стає на Заході початком церковного року.

Тоді, як на Заході Різдвяний піст у VI столітті стає вже загальним, то на Сході під впливом Заходу він у той час щойно починається. Першу згадку про Різдвяний піст від 14 листопада подає Коптійський календар з VIII сторіччя.

Йоанові Постникові (582-595 рр.), патріярхові Царгороду, приписують такі слова: « Годиться, щоб миряни здержувалися від м'яса в дві Чотиридесятниці, це є піст святого Пилипа і піст святих апостолів Петра й Павла ». У IX ст. Різдвяний піст стає загальним на усьому Сході.

Часто люди не розуміють суті посту і доводять цю практику до абсурдів. Сють посту криється в тому, щоб пр нести, хоча б малесеньку, але жертвочку маленькому Ісусикові. Показати Йому нашу вірність і покору,підготувати наш дух молитвами,адже як кликати Спасителя в брудний,занедманий будинок до пустого столу. Дбаючи про душу не варто забувати і про тіло, адже воно є храмом Духа Святого, а отже дбати про нього є прямим обов'язком кожного християнина. Не можна доводити піст до голодування. Якщо вам не дозволя стан здоров'я відмовитись від їжі, то можна постити у найрізноманітніші способи. Важким гріхом буде голодування при гастриті чи інших хворобах. Також від посту звільнені люди похилого віку та діти, вагітні та ті люди,які важко працюють. Відмовитись можна від перегляду улюбленого серіалу чи телепередачі, хобі та інших приємностей.

В часі Різдвяного посту варто якомога частіше брати участь у Святій Літургії, приступати до святих тайн сповіді і причастя. Можете почати молитись вервицю, приділяти більше часу читанню святоо письма чи духовної літератури. Варто примиритись із тими,кого образили ми чи з тими, хто образив нас. Передріздвяний піст є часом, коли ми повинні приділити час не тільки насущним проблемам, але і нашому духовному життю. Маленький Ісус ніколи не обділить тих,хто з готовністю і радістю зустріне його і з чистим серцем поспішить привітати Його з днем народження.

Дамян Вільчинський