Душпастирі взяли участь у Круглому столі на тему «Медіація. Перспективи впровадження в кримінально-виконавчу систему України»
  • Птн, 23/06/2017 - 10:03

22 червня 2017 року члени Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України долучилися до участі у Круглому столі «Медіація. Перспективи впровадження в кримінально-виконавчу систему України», який відбудвся в Інституті кримінально-виконавчої служби. Науково-дослідний центр ІКВС з питань діяльності органів та установ пенітенцарної системи спільно з Пенітенціарною юридичною клінікою за підтримки громадської організації «Пенітенціарна асоціація України» запросили фахівців з медіації, з відновного правосуддя, з вирішення конфліктів і миробудування, примирення, представників Міністерства юстиції України, Душпастирської Ради, практики кримінально-виконавчої служби та пробації, здобувачів всіх рівнів освіти, науковців, практиків, викладачів, правозахисників, представників громадських організацій.

У зустрічі за круглим столом виступили наступні члени Душпастирської Ради:

  • протоієрей Костянтин Пантелей, Голова Душпастрської ради, керівник Відділу Курії Української Греко-Католицької Церкви з душпастирства у пенітенціарній системі України, 
  • пастор Александр Камзолов, представник Місії «Євангельське милосердя» Релігійного Центру Української Християнської Євангельської Церкви;
  • пастор Євген Дмитрієвський, cтарший пастор тюремного служіння Союзу Вільних Церков Християн Євангельської Віри України;
  • протоієрей Віктор Яценко, Голова Синодального відділу УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи;
  • пастор В'ячеслав Когут, представник Всеукраїнського Союзу Християн Віри Євангельської П'ятидесятників;
  • Шейх Рустам Гафурі, представник Духовного Управління Мусульман України.

 

Під час роботи круглого столу учасники обговорили актуальні питання щодо практичних аспектів упровадження основних засад медіації в Державну кримінально-виконавчу службу України, потреби законодавчого закріплення інституту медіації, проблематики проведення медіації в Україні та шляхи вирішення виокремлених проблем.

Робота круглого столу була побудована за принципом чередування наукових доповідей та висвітлення практик і моделей медіації, що мають місце в Україні на сьогоднішній день. Напрацюваннями у сфері медіації поділилися представники ГО «Ла Страда-Україна» (миробудування у родинах, медіація у випадках здійснення насильства щодо жінок), «Союз «Золотий Вік України» (проект «Примирення» неповнолітніх злочинців з їх близькими та жертвами злочинів, «Арт-примирення» опосередковано медіація за допомогою засобів мистецтва), Дмитрієвський Є.В. (примирення засуджених з особами з якими вони у конфлікті через відео звернення) тощо.

Учасники круглого столу виступили з ініціативою до ГО «Пенітенціарна асоціація

України» один із номерів «Вісника Пенітенціарної асоціації України» присвятити питанням медіації.

На завершення зустрічі представники Душпастирської Ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України вкотре висловили думку про необхідність збереження у Києві закладу пенітенціарного профілю при Міністерстві юстиції України!