Душпастирське дбання Церкви в контексті вимушеної міграції
  • Пон, 20/05/2013 - 20:25

Від 22 до 24 травня 2013 року у Ватикані відбудеться ХХ Пленарна сесія Папської Ради у справах мігрантів та подорожуючих, що розглядатиме тему: «Душпастирське дбання Церкви в контексті вимушеної міграції», обговорюючи також і новий документ цього ватиканського відомства «Прийняти Христа у біженцях та в особах вимушених переселенців», що буде оприлюднений у червні цього року.

 

Серед 25 учасників Пленарної сесії є кардинали, архиєпископи та єпископи з різних країн світу та 19 радників, також різних національностей, що є фахівцями з питань, які стосуються людської мобільності, якою піклується згадана Папська Рада.

 

Під час зустрічі, як вже вказано в самій темі, буде розглядатись душпастирська опіка біженцями та особами, що перебувають у ситуації примушеної мобільності, і які зазнають порушення людських прав. Причини, щопримушують людей переміщатись в межах власної країни чи поза її кордонами, є численними, серед них політичні, соціальні та економічні, збройні конфлікти, кліматичні зміни тощо. Ця сфера включає також торгівлю людьми ,сексуальну експлуатацію та примусову працю, дітей-солдатів та осіб без громадянства. В цьому контексті буде розглядатись вимушена міграція на Близькому Сході, в Латинській Америці, на Далекому Сході та в Океанії, як також в країнах Центральної та Північної Америки. Будуть обговорюватись проекти та пропозиції, спрямовані на оновлення душпастирської праці серед мігрантів та подорожуючих, з окремим наголосом на вимушену міграцію.

 

Будуть представлені напрямні лінії документу про прийняття Христа в біженцях та особах, примушених до еміграції, а круглий стіл буде присвячений вкладові богопосвячених осіб та інститутів апостольського життя, а також мирян у душпастирське дбання про мігрантів.

 

Спеціальна сесія буде присвячена 25-річчю заснування Папської Ради в справах мігрантів та подорожуючих. 1988 року блаженний Папа Іван Павло ІІ Апостольською Конституцією «Pastor bonus» підніс до рівня Папської Ради попередню Комісію душпастирської опіки мігрантами та подорожуючими, яку 1970 року заснував Папа Павло VІ. У Службі Божій, яку очолить кардинал Антоніо Марія Вельйо, Президент цього ватиканського відомства, візьмуть участь представники різних громад мігрантів, які живуть у Римі.

 

Кульмінаційним моментом Пленарної сесії буде аудієнція у Папи Франциска, що відбудеться у п’ятницю 24 травня.

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va