Душпастирський візит в північно-італійських містах Мантова та Модена
  • Срд, 17/06/2015 - 17:21

У неділю, 14 червня 2015 р., Апостольський візитатор владика Діонісій на запрошення о. Тараса Галавая здійснив душпастирський візит до громад УГКЦ в північно-італійських містах Мантова та Модена.

Розпочався візит із м.Мантова. Вже понад 12 років українці цього міста збираються на Літургії у монастирській каплиці Сестер Облаток посвячених бідним (Oblate dei Poveri). Каплиця належить до комплексу парафіяльного храму Santa Maria del Gradaro, який функціонує при монастирі цих Сестер.

О 10-ій год. Владика Діонісій очолив Архієрейську Божественну Літургію. З Архієреєм співслужили о. Тарас Галавай і о. Івана Лега, студент Папського Східного Інституту у Римі, який допомагає в душпастирстві о.Тарасу.  У Літургії взяли участь приблизно 120 вірних.

У місті Модена  українська громада збирається на спільну молитву у храмі Успіння Матері Божої (Santa Maria degli Angeli), яку Дієцезія Модени віддала у виключне користування громаді УГКЦ ще в 2002 році. Тут Архієрейська Божественна Літургія розпочалася о 15-ій годині у співслужінні о. Тараса та о.Івана Леги. На Літургію прибуло понад 300 вірних.

На проповідях Владика Діонісій звернув  особливу увагу на Євхаристійне Таїнство, яке здійснюється на кожній Божественній Літургії, бо саме минулого четверга Церква святкувала «Торжественне поклоніння пречистим тайнам Тіла і крові ГНІХ». На самому початку єпископ говорить, що без жертви хліба і вина не має Євхаристії. Щоб краще вглибитися у таїнство жертовної любові проповідник вглиблюється у цей довгий процес хліба, що розпочинається від зерна пшеничного у землі і аж до хліба на столі. «Перш за все зерно мусить впасти на землю і вмерти, зійти і рости, а коли дозріє - його пожинають, згодом молотять і мелять. До пшеничного борошна кидають закваску, вливають воду, його місять, печуть у печі… І щойно після цього хліб кладуть на стіл. Коли хліб готовий, його ріжуть або ламають, кусають і проковтують. І саме таким чином хліб підтримує життя людини. На останній Пасхальній вечері, коли Ісус бере хліб у свої руки, його благословить і ламає, кажучи: «Прийміть, їжте, це моє тіло, що за вас ламається», Він бачить у цьому хлібі себе самого, що залишив небо, зійшов на землю, народився від Діви, зростав у ласці Бога та людей. Згодом, хоча Він і приносить щедрі плоди і чуда, голосить нову заповідь любові, проте  Його не сприймають, видають Пилатові, який засуджує Його на смерть. Його б’ють, терням вінчають, розпинають, вбивають. Отже, коли Ісус бере цей хліб у свої руки, він бачить у цьому хлібі своє життя. Це  моє тіло, що за Вас ламається, на відпущення гріхів. І подібний процес вина. Перед тим, як  вино буде на столі, треба втяти виноградну гілку, її посадити, а коли почне рости, треба її підтинати. У свій час виноград потрібно зривати, його здушити і за якийсь час буде вино на столі. Коли Ісус бере чашу з вином у свої руки, бачить у цьому вині також процес свого життя,  кажучи: «Це моя кров, що проливається на відпущення гріхів». Євхаристія – це Таїнство жертовної любові. І наша участь в Євхаристії іде завжди у парі з нашою жертвою, з поділом нашого хліба щоденного, від наших діл любові. Без жертовної любові не має Євхаристії. Тому на Літургіях люди жертвують свій гріш на тацу, збирають гроші на різні доброчинні збірки, у своєму щоденному житті допомагають ближнім, а тим самим перетворюють своє життя у живу євхаристію, як подяку за все, що Господь їм дав», - наголосив Апостольський візитатор.

Після Літургії Апостольський Візитатор зустрівся із кожним вірним, звершуючи мировання та Архієрейське  благословення, та даруючи пам’ятки зі свого візиту.