Душпастирський візит Владики Діонісія на острові Майорка (Іспанія)
  • Чтв, 15/10/2015 - 11:17

Найдовша Хресна Дорога в Україні пролягає лише між Львівським Високим Замком і Закарпатським Джубликом. Для українців острова Майорка (Іспанія), як і для більшості українських емігрантів, цією Хресною дорогою стала дорога від рідного дому і аж до далеких чужих країв…

В неділю, 11 жовтня 2015 р., ранковою порою, вулицею «Santa Fe» ( Свята Віра) в м. Пальма де Майорка поспішали українці, що проживають тут, до свого Храму Покрови Пресвятої Богородиці.

Немає тут величавих дзвонів, як в Україні, що немов ангельські хори запрошують людей на молитву. Тут українські вірні йдуть на молитву за покликом дзвонів душі, щоб бути Єдиною Христовою родиною. Поспішають на своє Храмове свято вже 12 раз, бо стільки років має УГКЦ в м. Пальма, йдуть щоб засвідчити свою повагу і любов незмінному пароху цієї Церкви.

Ним є о.Михайло Альберто Амброс, іспанець за національністю та українець за духом. У його винятковій особі українці знайшли духовного опікуна і наставника, вчителя і порадника, брата і товариша посередника між ними, Богом та родинами на Україні, бо тільки молитва і Слово Боже не має часових і просторових кордонів і єднає нас усіх Християн на землі.

о.Михайло став опорою в непростих долях українських трудових іммігрантів, працюючих і непрацюючих, самотніх і одружених, засмучених і зраджених, усіх хто в серці зберігає віру і надію на повернення… Бо саме молитва є тим універсальним ліком від усіх страждань. о.Михайло став з нашою Церквою, тим Ноєвим Ковчегом, що не дав нам пропасти тут, на острові, вказуючи ту дорогу, яку ми часто самі загороджуємо – котра веде до Божого спасення. Вже 50 років його Священства, 45-ть з яких віддані нашій Церкві в Німеччині та Іспанії.

З нагоди цих ювілеїв до громади УГКЦ в м. Пальма завітав Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для Українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

На запрошення громади на святкування прибув також священик з України о.Тарас Звір, з Сокальсько-Жовківськоі єпархії УГКЦ. Крім того у святкуваннях взяли участь представники місцевих ЗМІ та громадських організацій.

Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний Владика Діонісій у співслужінні о. Михайла та о. Тараса об’єднала як українців, так і іспанців, які прийшли, щоб привітати ювіляра.

Апогеєм свята була змістовна проповідь Владики Діонісія та вручення ним о. Михайлові подячної грамоти з нагоди 50-ліття священства від Його Святості Папи Франциска.

Отець Михайло на завершення Літургії висловив подяку Владиці Діонісію, о. Тарасу, церковному комітету, хорові, усім вірним та жертводавцям!

Велика дяка голові церковного комітету Зубку Василю жителю смт Жвирка з Сокальщини одному з першихУкраїнсьх  заробітчан на Пальмі.

       За повідомленням

о.Тараса Звіра та п.Ярослава Коцура