Два нові документи у Ватикані: торгівля людьми й повчання Папи про міграцію
  • Птн, 18/01/2019 - 14:59

«Душпастирські напрямні щодо торгівлі людьми» та збірку повчань Папи Франциска на тему міграції приготував Відділ у справах мігрантів і біженців Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові

 

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

В четвер, 17 січня 2019 р., у Ватикані відбулося представлення двох документів, приготованих Відділом у справах мігрантів і біженців Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові. Під час зустрічі з журналістами на їхні запитання відповіли о. Майкл Черні, ТІ, та о. Фабіо Баджіо, що працюють у згаданому відділі.

«Душпастирські напрямні щодо торгівлі людьми»

«Душпастирські напрямні щодо торгівлі людьми» – це документ, який є плодом консультацій з єпископськими конференціями, католицькими організаціями та чернечими згромадженням. У ньому представлено серію душпастирських напрямних, покликаних допомогти зрозуміти, розпізнавати, запобігати та перемагати лихо торгівлі людьми, захищати постраждалих та сприяти їхній реабілітації.

Досліджуючи проблему торгівлі людьми та сучасних форм рабства, Відділ у справах мігрантів протягом 2018 року організував обговорення за участі єпископів, душпастирських координаторів, дослідників і представників організацій, задіяних у боротьбу з цим явищем та його наслідками. Учасники обмінялися досвідом і проаналізували глобальну відповідь Церкви на цей виклик, визначивши її слабкі та сильні сторони.

Плодом цього процесу, що тривав півроку, стали «Душпастирські напрямні», затверджені Святішим Отцем. Вони призначені для дієцезій, парафій і католицьких організацій, як також для всіх тих, хто готовий анґажуватися в цю сферу. Крім практичних порад для дій на місцевому рівні та співпраці на відстані, в посібнику також вміщено деякі пропозиції щодо проповідей, програм формування та комунікаційних стратегій. Матеріали доступні різними мовами та в різних форматах на сторінці https://migrants-refugees.va/it/tratta-di-esseri-umani-e-schiavitu.

«Світло на дорогах надії»

«Світло на дорогах надії» – це збірка повчань Папи Франциска на тему мігрантів, біженців і торгівлі людьми. До паперової версії книги увійшли виступи Святішого Отця, виголошені від початку його понтифікату до кінця 2017 року. Натомість, на сайті www.migrants-refugees.va/insegnamenti ця добірка постійно оновлюється з можливістю розширеного пошуку. Її завдання схожі до «Компендіуму соціальної доктрини Церкви», що побачив світ 2005 року, як засіб для «морального та душпастирського розпізнавання складних явищ, якими позначений наш час, як провідник для того, щоб на індивідуальному та колективному рівнях надихати поведінку та рішення, які дозволятимуть з надією дивитися у майбутнє».

«Подорож мігрантів не завжди є щасливим досвідом. Вистачить згадати жахливі подорожі жертв торгівлі людьми. Але і в цьому випадку не бракує можливості для визволення, як це трапилося з Йосифом, сином Якова, якого заздрісні брати продали в рабство, а він у Єгипті став повірником фараона», – пише Папа Франциск у передмові до збірки, додаючи, що й сам Ісус на початку Свого земного життя пережив досвід біженця, змушений разом зі сім’єю втікати від злоби Ірода.

Святіший Отець наголошує, що подібно до історії людства, також історія спасіння позначена переміщеннями різного роду, всі вони були «мотивовані надією на краще майбутнє». І навіть якщо переміщення спричинене кримінальними намірами, як у випадку торгівлі людьми, «не слід дозволити викрасти надію на визволення та відкуплення».