Два шляхи канонізації блаженних понтифіків
  • Птн, 19/07/2013 - 15:57

Як прецедентний випадок окреслив отець-прелат Славомир Одер рішення Папи Франциска, що стосується канонізації двох блаженних Пап - Івана XXIII та Івана Павла ІІ.

Постулятор канонізаційного процесу Папи-поляка, в розмові з журналістом Радіо Ватикану ствердив, що рішення про канонізацію Папи Івана XXIII є чимось надзвичайним в наш час.

5 липня Папа Франциск дав дозвіл на оприлюднення декрету Конгрегації Канонізаційних Справ відносно чудес за заступництво бл. Івана Павла ІІ, а також приєднався до думки членів Конгрегації про канонізацію Івана XXIII.

Як сказав отець Одер «цей крок був несподіванкою, адже до цього часу чудо за заступництвом Івана XXIII, необхідне для канонізації, не було підтверджене». Однак, для отця Одера, папське рішення є цілком в рамках папських повноважень.

«Кожен Папа є найвищим суддею та законодавцем в Церкві, є представником Христа на землі. Тому, таке рішення цілком є в його компетенції. Це було не легке рішення. Це рішення, яке стосується проголошення святим Папи, який не викликає сумнівів в своїй непомильності і в повазі до нього. Нас може дивувати цей крок, проте за ним стоїть рефлексія і молитва Папи, які привели до цього рішення. І цей спосіб прийняття рішення може нести в собі великі духовні плоди», - сказав о. Одер.

Дата консисторії, на якому будуть оголошені дати канонізації, невідома. Речник Ватикану о. Федеріко Ломбарді підкреслив, що рішення Папи Франциска є «заявою про намір» і відкритим лишається питання чи Папа пов’яже рішення про святість бл. Івана XXIII з визнанням чуда за його заступництвом, чи ні. Папа виразив пошану з нагоди 50 річниці смерті Івана XXIII, яка випадає на 3 червня. «В євангельському послусі – суть його святості» - сказав Папа Франциск підчас урочистості спомину смерті Папи Івана XXIII в базиліці св. Петра. «П’ятдесят років по його смерті, мудре і батьківське керівництво Папи Івана і його любов до традиції Церкви та свідомість постійної потреби пристосування до актуальних потреб, пророча інтуїція щодо скликання ІІ Ватиканського Собору і жертвування свого життя за його позитивні результати, залишаються наріжним каменем в історії Церкви ХХ століття і є ясним світлом на нашій дорозі в майбутнє» - сказав Папа Франциск.

На думку о. Одера, спільну канонізацію бл. Івана XXIII та бл. Івана Павла ІІ варто розуміти в контексті ІІ Ватиканського Собору. «Це очевидно, що бл. Іван XXIII є Папою, який відважився відкрити Церкву на події ІІ Ватиканського Собору, Папою, який цілим своїм понтифікатом показував дорогу і приймав дух Собору та реалізовував його за допомогою свого уряду». – зазначив о. Одер.

Говорячи про визнання чуда за заступництвом бл. Івана Павла ІІ постулятор його канонізаційного процесу сказав, що сталося чудо в день беатифікації Папи-поляка на Коста-Риці. «Молода жінка, яка страждала на аневризм головного мозку, молилася за заступництвом Івана Павла ІІ і, за допомогою телебачення, долучилась до цілої Церкви в молитві за нього. Під кінець церемонії беатифікації заснула і, прокинувшись наступного дня, відчула, що зникли симптоми хвороби. Внутрішній голос сказав їй «Встань, не бійся, візьми своє життя знову».

Іван Павло ІІ був беатифікований 1 травня 2011 року Бенедиктом XVI. Ватиканські дослідники вважають, що канонізація може відбутися вже 22 жовтня в річницю інавгурації Папи Івана Павла ІІ. Також, і сам  о. Славомир Одер виразив переконання, що на канонізацію Івана Павла ІІ не доведеться довго чекати.

Джерело: www.catholic-media.org