Два століття тому Папа Римський вже очолював у Ватикані похорон попередника
  • Срд, 04/01/2023 - 18:04

Те, що в четвер, 5 січня, відбуватиметься на площі Святого Петра, вже мало своєрідний прецедент на початку ХІХ століття. Про це в історичній розвідці для ватиканських медіа нагадує Редакційний Директор Дикастерії в справах комунікації.

Папа, який служить похорон свого попередника: те, що відбуватиметься на площі Святого Петра найближчим часом, тобто той факт, що Папа Франциск очолюватиме похорон Бенедикта XVI, цілком зрозуміло представляється як безпрецедентна подія в сучасній історії. Але Папа, який благословляє труну свого попередника перед похованням – це факт, який має доволі недавній прецедент. Про це у своїй історичній розвідці, опублікованій ватиканськими медіа, нагадує Андреа Торніеллі, Редакційний директор Дикастерії в справах комунікації.

А сталося це в лютому 1802 року, коли в базиліці Святого Петра відбувся урочистий похорон Папи Пія VI, який відслужив його наступник Пій VII. Справа в тому, що Пій VI, обраний 1775 року, після майже чвертьстолітнього понтифікату помер у Валансі у Франції 29 серпня 1799 р., перебуваючи у наполеонівському полоні. Його було негайно поховано у цьому місті, натомість «новенналі», тобто дев’ять заупокійних Святих Мес, які відправляють кардинали перед конклавом, були звершені у Венеції, де й зібралися кардинали для обрання наступника.

Пій VII, обраний 14 березня 1800 року, забажав перевезти прах свого попередника до Риму. В грудні 1801 року він був ексгумований, і розпочалася подорож до Марселю, а звідтіля – кораблем до Ґенуї. Далі похоронна процесія урочисто попрямувала до Риму, де 17 лютого 1802 року тіло при мості Мільвіо зустрічали кардинали. Урочиста похоронна служба була відслужена в базиліці Святого Петра за участі Папи Папи Пія VI.