"Два тижні для свободи" – акція католиків у США
  • Птн, 05/07/2013 - 17:07

"Два тижні для свободи" – акція католиків у США проти втручання з боку влади у совість громадян, повідомляє wiara.pl.

У США День Незалежності співпав із завершенням католицької кампанії "Два тижні для свободи". Її метою було звернути увагу на проблему обмеження свободи віросповідання у США і за кордоном. Кампанія відбувається вдруге. Перша відбулася рік тому, після того, як закон адміністрації Барака Обами, що змушує всіх роботодавців до фінансування страхового покриття витрат на лікування, стерилізацію, контрацепцію та аборти.

У той час як багато американців завершують прикрашання приміщень у національні кольори і готуються до щорічних феєрверків, Католицька Церква молиться за свободу віросповідання. Двотижневу акцію було розпочато і завершено літургіями. Для Літургії на завершення кампанії єпископи вибрали Базиліку Національного Санктуарію Непорочного Зачаття у Вашингтоні, округ Колумбія – найбільшу католицьку церкву в Сполучених Штатах.

Останніх два тижні були наповнені численними подіями молитовними, освітніми і протестами. Архиєпархія Чикаго організувала євхаристійну процесію вулицями міста. У Нью-Йорку опівдні 4 липня у всіх церквах мегаполісу дзвонили дзвони. У Бостоні група захисників свободи віросповідання взяла участь у щорічному параді з нагоди Дня Незалежності.

Єпископи підкреслили, що американська церква молиться не лише у наміренні національному, але й пам'ятає про християн Сирії, Єгипту та Іраку.

Справжнім ударом під час кампанії стало рішення Верховного Суду про легалізацію одностатевих шлюбів. На думку кардинала Френсіса Джорджа, Архиєпископа Чикаго, вигравши цю справу, уряд може зробити наступний крок і зажадати "своєї присутності у всіх лікарнях, у яких витрати покриваються за рахунок фонду державних програм". Іншими словами, будь-яка державна установа може стати інституцією, підконтрольною уряду.