Дванадцять маловідомих фактів про ЧСВВ
  • Птн, 17/02/2017 - 08:42

У студії Живого ТБ У Львові о. Корнилій Віктор Яремак, ЧСВВ, відомий проповідник, місіонер, духівник Асоціації лікарів-католик, розповів про те, що означає належати до Чину Святого Василія Великого.

- Мото: «Щоби всі було одно», яке було зображене на гербі священомученика Йосафата Кунцевича – велике завдання і покликання Чину.

- Василіанський Чин виділяє: народну місію проповідування Слова Божого, місію шкільництва, місію проповідування Божого Слова через видавництво.

- Назва «василіани» прийшла із Півдня Італії.

- Чин не створений з нуля, а до нього почали вступати ті, які традицію василіанського життя протягом довгих років практикували.

- У перші сто років Чин абсорбував в себе старі монастирі. Тоді ж запроваджується більш впорядкований новіціят та ідея  київського митрополита  Йосифа Рутського. Як відомо,  на Сході всі єпископи обиралися із монашества. Тож митрополит вважав, якщо монахи будуть освічені то й єпископи будуть такими же, а як єпископи будуть дбати про освіту духовенства,  то й духовенство гідно дбатиме про свій народ.

- Протягом довгого часу ЧСВВ залишався єдиним в УГКЦ.

- Вілюнюс - колиска ЧСВВ, адже саме там святий священомученик Йосафат Кунцевич був його настоятелем. Звідти він рушив до Полоцька, де й зазнав мученицької смерті. Після цього василіани поїхали на місії всюди, де є українці (США,  Бразилія, Аргентина).

- Сьогодні є десять провінцій ЧСВВ, дві з них – в Україні.

- Генеральна капітула – законодавчий орган, що збирається раз на чотири роки.

-  ЧСВВ діє в різних Церквах свого права. Найголовніший настоятель (протоархимандрит о. Ґенезій Віомар) перебуває в Римі і координує його діяльність в усьому світі.

-  Внутрішній устав підлягає підпорядкуванню головного настоятеля, який перебуває в Римі, та місцевими настоятелями, а все, що стосується проповідей, богослужінь в УГКЦ –  належить підпорядкуванню Глави УГКЦ і кожному єпископу.

-  Щороку отці-василіани проводять близько 150 реколекцій.