Двері Милосердя в центрі столиці України
  • Пон, 14/12/2015 - 20:58

У самому серці Києва, столиці України, у неділю, 13 грудня, єпископ Ян Пурвінський урочисто відкрив Святі Двері у конкатедрі св. Олександра.

Віряни та духовенство зібрались перед замкненими дверима храму. Розпочався урочистий обряд. Зібрані прославляли Бога словами з 103-го псалму. На рядки з псалму, що вихваляють милосердя, довготерпіння і багатомилостивість Бога, зібрані відповідали тричі: «Бо Твоє милосердя навіки». Після цього владика Ян заохотив зібраних слухати з радістю слова Євангелія милосердя. Диякон зачитав уривок святого Євангелія від Луки про радість в небі за грішника, який кається. Запанувала тиша, яку перервало читання початку булли, яка проголошує надзвичайний Ювілей. По околиці рознеслись слова: «Брати і сестри! Рушаймо в Ім’я Христа. Він є дорогою, яка провадить нас у Рік благодаті і милосердя».

Відкривши брами храму,  єпископ Ян зупинився на порозі і виголосив: «Відчиніть нам праведності двері, щоб ми, увійшовши ними, Господа прославляли. Ось двері Господні: увійдімо ними, щоб отримати прощення і милосердя». Потім духовенство процесією увійшло до храму. Це був символічний момент. Проходячи повз Святі Двері, думаєш, що єдиною брамою до спасіння - є Ісус Христос. Про це неодноразово говорить Святе Письмо.

Єпископу Яну співслужили монс. Пйотр Тарнавскі, тимчасово виконуючий обов’язки Апостольського нунція в Україні, о. Віталій Безшкурий, настоятель конкатедри і канцлер дієцезіальної курії, о. Віктор Білоус, ректор Богословського інституту у Городку, о. Роман Грек, ректор семінарії Redemptoris Mater на території дієцезії.

Свою проповідь єпископ Ян розпочав закликом апостола Павла: «Радійте!». Радійте, бо Господь близько. І Він вчить нас через Папу Франциска. У проповіді владика посилався на фрагменти папської булли на Ювілейний Рік. «Ісус Христос – обличчя милосердя Отця». Усі слова, жести і вся особа спасителя об’явила милосердя Бога. У серці кожної людини є цей основоположний закон – милосердя. І милосердя - є шляхом до спасіння.

«Ісус Христос об’являє природу Отця, Який завжди долає гріх і відкинутість через Милосердя», - підкреслив єпископ Ян. І вів далі: «Прощення обрáз – найбільш очевидний όбраз Милосердної Любові». Без прощення наше життя безплідне. На завершення владика зазначив, що допоможе бути милосердним, слухаючи Божого Слова і роздумуючи над ним, приймаючи його у своє життя, прощаючи,  роблячи вчинки милосердя щодо тіла і душі. Загалом цей Ювілейний рік має нам допомогти жити милосердям  щодня.

Відтепер у центрі міста відкриті Двері Милосердя. Кожен, хто прийде сюди, перебуватиме у стані освячуючої благодаті, помолиться в намірах Святішого Отця, прийме Святе Причастя – може отримати відпуст і пожертвувати його за себе, або за інших. Нехай кожен черпає з цього невичерпного джерела Милосердя Бога.

Аліна Петраускайте, фото – Назар Сало.