Дві перемоги в боротьбі за право на свободу совісті та віросповідання в США
  • Птн, 10/07/2020 - 11:14

Верховний Суд США прийняв постанови на користь католицьких інституцій, що виступили за право на свободу сумління та віросповідання.

Захист свободи віросповідання здобув подвійну перемогу в США. У двох окремих постановах Верховний Суд країни ухвалив рішення на користь Згромадження Малих Сестер Бідних, що захищали в суді своє право на свободу совісті, та двох католицьких шкіл: «Пресвятої Діви Марії Ґвадалупської» та «Святого Якова», які захистили право свободи викладання у школах конфесійного характеру.

Перша постанова Верховного Суду стосується міжнародного Згромадження Малих Сестер Бідних, які внаслідок реформи системи охорони здоров’я «Obama Care», подібно до всіх інших роботодавців, були примушені оплачувати для своїх працівників медичне страхування, до якого входили також кошти на контрацептивні засоби. У 2014 році черниці здобули перемогу в суді, отримавши звільнення від оплати штрафу за недотримання закону. Другий позов згромадження стосувався компромісу, запропонованого урядом, який дав можливість конфесійним організаціям відмовитися від страхового покриття на контрацепцію для своїх працівників, але, одночасно, дозволив працівникам отримати від держави відшкодування цих витрат. На думку черниць, цей компроміс вчиняв їх співучасниками надання контрацепції, що суперечить їхнім релігійним переконанням.

В іншому рішенні Верховного Суду йдеться про право католицьких шкіл «Пресвятої Діви Марії Ґвадалупської» та «Святого Якова» обирати вчителів згідно з власними релігійними принципами, тобто без втручання цивільної влади.

Єпископська конференція США оприлюднила дві заяви, в яких ієрархи висловлюють задоволення з приводу цієї перемоги для свободи совісті та віросповідання в країні.