Дві «сенсації» про Папу
  • Пон, 07/12/2015 - 22:26

Минулий тиждень, серед іншого, «подарував» нам кілька журналістських «сенсацій», підтверджуючи вкотре повний непрофесіоналізм українських ЗМІ у тому,  що стосується церковних справ.

З повідомлень українських ЗМІ, які просто скопіювали інформацію з ліберальних колег зі Заходу, виходило, що, засуджуючи фундаменталізм, Папа заперечив, що Католицька Церква має повноту істини. Насправді, ж Папа чітко окреслив характеристики певної маргінальної групи «католиків», які переконані, що мають абсолютну істину, а насправді – поводяться цілком протилежно, і назвав таких людей лицемірами. Як годиться, ліберальні ЗМІ просто «не побачили» продовження думки Святішого Отця, стосовно лицемірства, а сконцентрувалися виключно на першій частині висловлювання. Як заправські сектанти, висмикнули цитату з інтерв’ю і розвинули на ній неймовірні теорії.

Висловлювання Святішого Отця про тих, хто думає про себе, що має абсолютну істину, а насправді поширює наклепи, аж ніяк не заперечують переконання католиків, що саме Католицька Церква є тією, хто зберігає істину, яку Бог об’явив людству. Більше того, ці висловлювання є дуже актуальними для католиків України. Бо саме зараз серед деяких католиків в Україні, які почуваються дезорієнтованими, завдяки діяльності ліберальних кіл всередині Церкви, що розмивають самі фундаменти істини, набирає обертів нова секта – почитателів ірландської «пророчиці»-аферистки, чиї «пророцтва» – збірки безглуздих вигадок і наклепів на Церкву.

Причини такого поширення – діяльність в середині Церкви лібералів, які фактично заперечують істинність Вчення Церкви, та тотальна релігійна безграмотність католицького середовища України. Саме це і є благодатним ґрунтом для виникнення і поширення різного роду сект і маргінальних груп. Відсутність вчасної інтервенції церковного поводу в таких випадках тільки погіршує саму проблему.

Іншою сенсацією для українського медіапростору став лист Святішого Отця Франциска до Царгородського патріарха Бартоломея. У цьому листі Папа говорить про відсутність перепон до Євхаристійної єдності між Римом і Стамбулом. Цитата, використана в українських ЗМІ для створення «сенсації», в певних католицьких колах в Україні викликала справжній фурор, що особливо видно у соціальних мережах.

Біда в тому, що пряма мова Папи Франциска цілком вирвана з контексту листа, «сансаційники» навіть не зауважили, що наступним твердженням є те, що до того Євхаристійного спілкування потрібно ще прямувати. Тобто абсолютно не йдеться про відсутність усіх перепон, які не дозволяють католикам і православним разом вершити Євхаристію.

Українські ЗМІ, як бачимо, зуміли витворити цього тижня дві «сенсації», послуговуючись методами цитування, запозиченими, певно, в єговістів. Після такого виникає запитання: наскільки взагалі можна довіряти таким ЗМІ?

о.Орест-Дмитро Вільчинський