Двоє християн в Ірані відмовилися відректися від віри в Христа в обмін на звільнення з ув'язнення
  • Втр, 29/01/2019 - 14:08

Суд в Ірані відправив до в'язниці чекати вердикту за обвинуваченням у «підривній пропаганді» двох християн, які відмовилися відректися від віри в Христа в обмін на звільнення.

Християни Сахеб Фада (Saheb Fadaie) і Фатемех Бахтері (Fatemeh Bakhteri) отримали 15 січня під час чергового засідання суду з розгляду апеляції привабливі пропозиції від своїх суддів Хассана Бабаї (Hassan Babaee) і Ахмада Заргара (Ahmad Zargar). Судді запропонували їм відмовитися від віри в Ісуса в обмін на звільнення, як це стало відомо міжнародній християнській правозахисній організації «Всесвітня солідарність християн» (Christian Solidarity Worldwide, CSW) зі штаб-квартирою в Великобританії. «Після категоричної відмови їх знову відправили в камери чекати рішення суду за апеляцією», - повідомляє CSW.

Фада і Бахтері тримають в ув'язненні за звинуваченням у «підривній пропаганді проти державної влади», яка виражалася в тому, що вони обговорювали доктрини християнського віровчення в домашній молитовній групі, обговорюючи при цьому питання «Вознесіння Господнього та істинності Біблійного віровчення», за даними CSW. Хтось доніс на них, і їх заарештували за звинуваченням в «підриві основ віровчення ісламу» шляхом обговорення цих заборонених тем християнського богослов'я. Суд визнав їх винними і засудив Фаду до 18 місяців, а Бахтері до 22 місяців тюремного ув'язнення у вересні минулого року. Захисники християн подали апеляцію на це рішення суду, і слухання апеляційного суду було призначено на 15 січня. Перед слуханням судді й запропонували обвинуваченим відректися від віри в Христа в обмін на свободу.

При цьому Фада вже відбуває термін 10-річного ув'язнення за іншим вироком - за «дії з підриву національної безпеки» шляхом «поширення сіоністської християнської віри» і установ «домашніх церков». Як повідомляє правозахисна організація WorldWatchMonitor, його заарештували в 2016 році разом зі священиками Юсефом Надакхані (Yousef Nadarkhani), Мохаммадреза Оміді (Mohammadreza Omidi) і Яссером Моссаібзадехом (Yasser Mossayebzadeh).

«Вирок, винесений Фаді і Бахтері за проповідь християнського віровчення не тільки є грубим порушенням свободи віросповідання, а й криміналізує саму християнську віру, яку на словах захищає конституція Ірану - каже Мервін Томас (Mervyn Thomas), глава CSW. - У нас викликає глибоку тривогу той факт, що судді Бабаї і Заргар продовжують вести судову справу по розгляду апеляції - незважаючи на незаконну і неприйнятну вимогу про зречення від віри, висунуту ними обвинуваченим. Ці судді вже відкинули попередню апеляцію, подану у справі Фаді, і явно упереджені, бо самі беруть участь в прямому порушенні основних прав людини».

«Ми закликаємо до скасування судового вироку у справі Фаді і Бахтері та очікуємо, що влада Ірану буде в подальшому забезпечувати безсторонність і справедливість при розгляді судових звинувачень проти представників релігійних меншин, - підкреслює Томас. - Ми закликаємо уряд Ірану покласти край всім формам переслідувань і принижень, яким піддаються мирні релігійні громади в цій країні, і негайно звільнити всіх нещасних, які відбувають тюремні терміни за свою віру і духовні переконання».