«Дякуємо за служіння та просимо лікувати рани минулого», — владики Постійного Синоду зустрілися з духовенством Вроцлавсько-Гданської єпархії
  • Суб, 02/06/2018 - 21:19

1 червня 2018 року в катедральному соборі Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Вроцлавсько-Гданської єпархії відбулася зустріч Постійного Синоду УГКЦ з духовенством єпархії. Зустріч розпочалася Вечірнею з нагоди віддання свята Зіслання Святого Духа.

Владика Володимир (Ющак), правлячий архиєрей Вроцлавсько-Гданської єпархії, подякував Отцю і Главі УГКЦ та членам Постійного Синоду за відвідини Вроцлава та за надану можливість цієї зустрічі з духовенством єпархії. Він представив духовенство єпархії, на теренах якої душпастирює 44 священики, 10 з яких є новоприбулі за останній рік з України. Також повідомив, що в єпархії є дві особливі категорії вірних: переселенці «Акції Вісла» 1947 року і сучасна трудова міграція з України. Владика Володимир повідомив, що, відповідаючи на виклик нової міграції, за останній час в єпархії засновано 30 нових парафій чи душпастирських станиць, де новоприбулі брати і сестри з України можуть отримати належну духовну опіку.

Блаженніший Святослав у своєму слові до присутніх подякував священикам за їх ревне служіння на розлогих просторах Вроцлавсько-Гданської єпархії та представив актуальні душпастирські питання, якими живе наша Церква в Україні та на поселеннях. Він, зокрема, наголосив на необхідності шукати нових засобів душпастирювання задля кращої опіки над новоприбулими вірними з України. На думку Предстоятеля, важливо пам’ятати про суспільно-політичний та історичний контекст, який приносять зі собою ці нові мігранти з України, котрі мають за собою десятиліття комуністичного режиму і травми, спричинені російською агресією проти нашої Батьківщини в останні роки.

Глава УГКЦ розповів отцям та дияконам про ініціативи католицьких єпископатів обох обрядів Польщі та України задля лікування ран минулого та продовження процесу примирення між народами. «Враховуючи тривалий досвід співпраці між єпископатами, я надалі переконаний, що діалог лікує рани», – підкреслив Блаженніший Святослав, застосувавши вислів, що став лейтмотив його інтерв’ю агентству КАІ, яке нещодавно з’явилося окремою книжкою в Польщі.

До присутніх священиків скерували свої короткі слова рівно ж члени Постійного Синоду. Владика Ярослав (Приріз) подякував отцям за служіння і закликав зберігати українську тотожність, щоб захистити українців від асиміляції.

Владика Теодор (Мартинюк) подякував священикам за служіння, а особливо – за складені дари, які в час війни через наші парафії передаються з Польщі для потребуючих українців. Також владика Теодор запросив священиків разом з вірними на прощу до Зарваниці.

Владика Богдан (Дзюрах) висловив побажання бути відкритими на діяння Святого Духа, щоб відчитати, «що Дух говорить Церквам» у нинішніх історичних обставинах, а також побажав отцям дару Святого Духа, щоб могти доносити ту саму Христову благовістьрізними мовами» до різних груп людей, серед яких вони живуть і здійснюють своє служіння.

Владика Богдан (Данило) приєднався до слів подяки для духовенства і закликав бути відкритими не лише до українців, а й до всіх, хто шукає Христа.

На завершення зустрічі своє слово скерував владика Євген (Попович), який є митрополитом для вірних УГКЦ усієї Польщі. Він висловив вдячність за успішну співпрацю між духовенствами обох наших церковних структур в Польщі, запросив духовенство з вірними взяти участь у святкуванні 325-ліття відновлення єдності Перемишльської єпархії з Римським Апостольським престолом, які відбудуться в Перемишлі 9 вересня 2018 за участю всього Синоду Єпископів УГКЦ. Архиєпископ Євген висловив перед Главою УГКЦ та перед Синодальними Отцями впевненість, що духовенство митрополії буде і надалі робити все, щоб якнайкраще послужити нашим вірним і плекати живий зв'язок з матірною Церквою.

У ході зустрічі з духовенством Вроцлавсько-Гданської єпархії Глава УГКЦ відповів на запитання присутніх священиків, які стосувалися як внутрішньоцерковних, так і міжконфесійних справ.