Дякую, прости, допоможи мені – свідчення життя блаженного Альваро дель Портільо
  • Чтв, 02/10/2014 - 19:45

27 вересня столиця Іспанії місто Мадрид наповнилося радістю, оскільки цього дня під час урочистої Святої Меси від імені Святішого Отця Франциска, Папи Римського, кардинал Анджело Амато, префект Конгрегації у справах святих, проголосив блаженним Католицької Церкви єпископа Альваро дель Портільо.

Новий блаженний народився у місті Мадриді в 1914 році. Там, разом з батьками та сімома братами, пройшли роки його дитинства та юності.

В 1935 році він познайомився із засновником католицької організації Opus Dei, святим Хосе Марія Ескріва. Ця зустріч запалила в його серці бажання долучитися до цієї організації. Навчаючись в університеті провадив катихизації, опікувався дітьми-сиротами та розносив їжу бідним сім’ям.

25 червня 1944 року, після завершення навчання в університеті та семінарії, отримав священичі свячення. Відтак розпочав своє священиче служіння в Мадриді. В 1946 році його перевели до Риму. Протягом понтифікату Пія XII співпрацював з різними дикастеріями Святого Престолу. Під час Другого Ватиканського Собору був дорадником різних комісій, які складали тексти соборових документів. 15 вересня 1975 року, після смерті святого Хосе Марія Ескріва, на генеральному конгресі Opus Dei, отця Альваро обирають його наступником. 1982 року Папа Іван Павло ІІ підніс організацію Opus Dei до рівня Персональної Прелатури і призначив отця Портільо першим прелатом, а 6 січня 1991 року святий Іван Павло ІІ уділив йому єпископські свячення.

Очолюючи Прелатуру Opus Dei, блаженний започаткував численні ініціативи в різних країнах світу. Зокрема в столиці Конго місті Кіншаса за його стараннями було відкрито медичний центр Монколе, на Філіппінах – центр індустріальних технологій, в місті Енугу (Нігерія) – Фундацію для допомоги бідним.

Помер блаженний Альваро 23 березня 1994 року, незабаром після повернення з прощі до Святої Землі.

28 червня 2012 року Папа Бенедикт XVI видав декрет, згідно з яким, визнано що єпископ Альваро дель Портільо мав геройські чесноти. Відтак 5 липня 2013 року Папа Франциск, підтвердив чудо, яке сталося за посередництвом нового блаженного.

У зверненні листом до присутніх на урочистій Святій Мессі в Мадриді, Папа Франциск пригадав, що часто у своїх промовах блаженний звертався до Бога такими словами: Дякую, прости, допоможи мені. Папа наголосив, що в цих словах міститься вся сила змісту його життя, яке було зосереджене у Бозі. Це той, хто досвідчив на собі дотик Божої любові, та жив у повній самовідданості цій любові, той, хто хоч і мав досвід немочі та людських обмежень, однак усе віддав Божому милосердю, прагнучи щоб усі люди, його брати, також досвідчили це у своєму житті.

Блаженний Альваро дель Портільо запрошує нас довіритися Богові, який ніколи нас не обдурює і завжди є поруч нас. Додає відваги не боятися йти проти течії і страждати задля звіщення Євангелія. Нарешті, він навчає нас що в простоті та буденності нашого життя можемо віднайти надійну дорогу до святості, наголосив Папа.