«Дякую, що не покинули нас у найважчі хвилини», − Глава УГКЦ до отців оріоністів на святкуванні в Італії
  • Срд, 17/05/2017 - 10:33

Ввечері 16 травня Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, очолив Архиєрейську Божественну Літургію у м. Тортона на Півночі Італії з нагоди 15-річного ювілею заснування та діяльності згромадження оріоністів в Україні.

У дверях храму санктуарію Madonna della Guardia Главу УГКЦ зустрів місцевий єпископ Вітторіо Вйола, владика Діонісій, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії, настоятель санктуарію, представник Генерального настоятеля згромадження оріоністів, чисельно присутні єпархіяльні священики та капелани північно-італійських громад УГКЦ.

Звертаючись до присутніх на богослужінні українських мігрантів та італійської спільноти, Блаженніший Святослав вказав на місію свого візиту та участі у святкуваннях ювілею української вітки отців оріоністів. «Від імені сотень і тисяч українців я хочу найперше подякувати отцеві Луіджі Оріоне. Впродовж останніх 15-ти років його монаша родина є присутньою та діяльною в Україні. Безліч дітей-сиріт та молоді саме завдяки їм відчули, що Бог не покинув їх на дорозі їхнього важкого життя. Скільки людей відчули себе близькими до Бога саме завдяки твоїй святості, отче Луіджі», − звернувся Блаженніший Святослав до могили святого, мощі якого спочивають у бічній наві храму неподалік святилища. Саме тому, наголосив він, дон Оріоне хоч і належить єпархії Тортона, є також і українським святим і «на цьому святому місці я сьогодні хочу подякувати Богові за дар життя, служіння та святості цього священика».

Ще однією важливою місією візиту Глави УГКЦ є «бути голосом українського народу, прибитого до хреста страждань, спричиненими війною». 

«Серед мовчанки міжнародної спільноти війна в Україні, у самому серці Європи, спричинила велику гуманітарну катастрофу, − найбільшу з часів Другої світової війни». Проповідник вказав на один мільйон українських дітей, котрі сьогодні є прямими жертвами війни на сході країни.

У своєму зверненні до українських мігрантів Блаженніший Святослав також запевнив, що «ваша Церква-мати буде докладати усіх зусиль, щоб ви мали належну душпастирську опіку, згідно вашої традиції, церковної та національної ідентичності». «Відвідуючи наших мігрантів по цілому світі, зокрема в Італії, я дуже часто бачу вас, дорогі українські матері, втомленими, пригніченими та покинутими. Як Глава і Отець вашої Церкви відчуваю сьогодні свій обов’язок душпастирської опіки над вами, однак прошу вас молитися за нові і добрі покликання до священства», − сказав Предстоятель УГКЦ.

Додамо, що на богослужінні була присутня префект регіону Alessandria її екселенсія Рамілда Тафурі, мер міста Тортона Бардоне Жанлука, представники силових структур та інших органів влади. Після молитви вони мали нагоду поспілкуватися з Блаженнішим Святославом, дізнатися про ситуацію в Україні та висловили свою підтримку українському народу.

Богослужіння супроводжували співом хор санктуарію Madonna della Guardia, хор Russia Ecumenica та хор української громади м. Мілан.