«Дякую, що ви зберігаєте скарби своєї культурної, духовної і національної спадщини», – Глава УГКЦ до українців Австрії
  • Пон, 11/11/2019 - 09:32

Хочу особливо звернутися до української громади в Австрії. Найперше хочу вам подякувати, що ви зберігаєте скарби своєї культурної, духовної і національної спадщини. Дуже дякую тим батькам, які сьогодні на Літургію приїхали з дітьми.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у каплиці колишнього колегіуму Канізіанум в Інсбруку, де навчалося багато видатних українських теологів. Архиєрейська Літургія відбулася у неділю, 10 листопада 2019 року, в рамках душпастирського візиту Глави УГКЦ до Австрії з нагоди 120-річчя української громади в Інсбруку.

Насамперед Предстоятель подякував за те, що українська громада з усіх куточків Австрії зібралася у столиці Тіролю. «Це свято – 120 років присутності в Інсбруку – стає святом усієї нашої Церкви, святом світового українства. Бо через «Живе ТБ» нас бачить уся світова українська громада», – відзначив він.

Сьогодні входячи сюди, зауважив Глава Церкви, до цієї стародавньої каплиці колегіуму Канізіанум в Інсбруку, ми пройшли той самий шлях, який пройшли багато наших попередників. «120 років тому розпочалася історія приходу сюди студентів, яких митрополит Андрей Шептицький висилав сюди, аби саме тут творити, готувати, виховувати національну еліту нашого народу: наукову, культурну. І зміст сьогоднішнього святкування полягає в тому, що ми дякуємо, що тогочасний Тіроль був мудріший за того євангельського багача і відкрив свої двері перед українцями, які до них постукали», – сказав Блаженніший Святослав, наводячи паралель з євангельською притчею про багача і Лазаря.

Проповідник відзначив, що учасники Літургії сьогодні процесійно зробили той самий хід, яким сюди прийшов колись ісповідник віри патріарх Йосиф Сліпий. «На тому самому місці, де ви мене сьогодні вітали хлібом і сіллю, колись він став, як сам описує, і побачив статую Христа, став подивився і спитав: «Цікаво, що з мене тут буде?!» Завдяки тому, що тодішній Канізіанум відкрив перед ним двері, сьогодні ми дякуємо Господу Богу за великого ісповідника віри. Сьогодні ми можемо сказати Патріархові, що з нього тут вийшло», – додав Глава УГКЦ.

Водночас Блаженніший Святослав подякував тим тірольцям, тим австрійцям, які у повоєнні роки після Другої світової війни поділилися своїм куском хліба з нашим вигнанцями. Тоді, вважає він, ця громада вигнанців, яких прийняла тірольська австрійська спільнота, заклала нові фундаменти для нашої громади і нашої парафії.

«І сьогодні Католицька Церква в Австрії радіє тими вчинками своїх попередників щодо нас. Тому що такими мостами, які тоді будувалися в Інсбруку, сьогодні християни в Австрії відкривають собі міст у славне майбутнє», – вважає Предстоятель.

Глава Церкви розповів, що під час свого візиту мав нагоду спілкуватися з місцевим журналістом тірольської газети. «Між запитаннями, –  розповів він, журналіст мені сказав: «Ви, українці, сьогодні стукаєте у двері європейської спільноти. Чи ви несвідомі того, що її двері для вас будуть закриті?! Чи ви несвідомі того, що ЄС має багато своїх особистих внутрішніх проблем, що він не дуже хоче цікавитися вами навіть у вашій біді, у якій ви сьогодні є?» Я йому відповів: «Повірте мені, українці мають набагато більше, що вам дати ніж те, що можемо у вас узяти. Ви нам можете дати дочасне, а ми вам можемо відкрити двері вічності».

Глава Церкви закликав українців Австрії бути свідомими того багатства, яке вони мають. «Багатства, яке не обмежується межами лише цього земного життя. Упродовж тисячоліть нашого християнства ми назбирали вічні скарби у своєму серці. І головним скарбом є скарб віри в Бога», – сказав він.

«Будьте мудрими не тільки в біді, але і в достатку. Будьте мудрими тою мудрістю, якою митрополит Андрей через своїх послідовників промовляє до нас, кажучи: «З усього того, що ми назбирали, у вічності нам лишиться лише те, що ми віддали потребуючому». Будьте наповнені тою мудрістю, якою сповнилися наші блаженні священномученики студенти цього колегіуму: славний Никита Будка, перший єпископ Канади, який загинув мученичою смертю в Казахстані, отець Андрій Іщак, та рідний брат митрополита Андрея, архимандрит Климентій Шептицький, 150 років з дня народження якого ми цього року відзначаємо», – побажав Глава УГКЦ вірним.

З Блаженнішим Святославом Літургію співслужили владики Володимир Груца, єпископ-помічник Львівської архиєпархії, та Петро Лоза, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії, а також численні священники Римо-Католицької та Греко-Католицької Церков.

На завершення спільної молитви було проголошено тексти вітальних грамот, яким Глава УГКЦ нагородив о. Володимира Волошина, душпастиря католиків візантійського обряду Інсбруцької єпархії, та Лідію Мельник, членкиню парафіяльної ради місцевої громади УГКЦ.