«Дякую владикам, які мене підтримували, розраджували», – владика Петро (Лоза), Єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії
  • Чтв, 12/07/2018 - 21:24

Наприкінці Архиєрейської Божественної Літургії з Чином архиєрейської хіротонії, яка відбулася 12 липня 2018 року в Сокалі на Львівщині, до учасників торжества звернувся Секретар Апостольської нунціатури в Україні Монсеньйор Йосиф Греко та сам нововисвячений владика Петро.

Секретар Апостольської нунціатури зачитав привітання від Апостольського нунція в Україні новообраному владиці Петрові. «Сьогодні Українська Греко-Католицька Церква збагатилася ще одним новим єпископом. І це радість не тільки для Греко-Католицької Церкви, а й для всієї Вселенської Церкви», – сказав монсенйор Йосиф.

«Папа Римський, який є главою колегії єпископів, по-особливому приєднується зі привітаннями до цієї радості. Завдяки святому служінню Папи Римського ми відчуваємо єдність і розвиток Церкви. Усі Церкви сьогодні єднаються з вашою Церквою та радіють новому єпископові. Тим самим радіють вкладові, який Церква вносить новим єпископом. З новим єпископом вона завжди одержує дари Святого Духа, які Господь щедро посилає», – відзначив Секретар Апостольської нунціатури.

Після цього новообраний владика Петро подякував усім, які зустрічалися і допомагали йому на життєвій дорозі.

«Сьогодні складаю подяку Блаженнішому Святославові за його провід, молитву, його рукоположення на мене цієї апостольської благодаті. Дякую співсвятителям: владиці Ігорю (Возьняку), Митрополиту Львівському, від якого я одержав не тільки архиєрейські, а й усі попередні свячення. Дякую владиці Михайлові (Колтуну), який приймає мене під свою батьківську опіку. Відчуваю, що він бажає щедро передати мені свій досвід, бо в Україні він найстарший владика в Синоді. Маю честь бути його учнем, бути його сином», – сказав владика Петро.

Також новообраний єпископ подякував Синоду Єпископів УГКЦ, який молиться і працює, аби наша Церква розвивалася і сяяла Божою благодаттю. Подякував своїм батькам за дар життя, виховання і те, що «не мали нічого проти, коли йшов до монастиря і підтримували в монашому, а пізніше у священичому служінні». Подякував також усій своїй родині.

Також подякував своїм співбратам, з якими йшов монашою дорогою. Він запевнив, що у своєму серці все одно залишиться монахом-редемптористом.

Владика Петро з приємністю згадав навчання в Існбруку, де у Згромаджені редемптористів навчився, як правильно жити у спільноті та що таке спільнота.

Владика зізнався, що перед хіротонією в голові в нього було багато різних думок, відчуття непевності… «Але дякую владикам, які мене підтримували, розраджували. Найперше – Блаженніший Святослав, а також владика Богдан (Дзюрах), до якого я їздив на духовну розмову, підтримку», – розповів Єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії.

«Нехай верховні апостоли Петро і Павло благословлять нас із цього високого неба, додадуть нам цієї міцної віри, яку мав апостол Петро, і ревності, якою горів апостол Павло, аби ми були добрими і ревними християнами, добрими людьми», – побажав усім новообраний владика Петро.