Джордж Вайгель: Бенедикт XVI мав рацію
  • Суб, 20/09/2014 - 02:29

Джордж Вайгель вважає, що відома на увесь світ промова Бенедикта XVI на тему ісламу, яку називали «помилкою», виявилась на сьогоднішній день аж надто актуальною і проникливою.

Йдеться про промову в Регенсбурзі, під час якої колишній Папа поставив два фундаментальні запитання: чи іслам може знайти аргументи на користь релігійної толеранції і відділення політики від релігії? У 2006 році ЗМІ інтерпретували цю промову як «божевільну» і критикували її зі всіх можливих боків. А тимчасом, через 8 років, слова Папи стали зрозумілими і актуальними, як ніколи.

Там же Бенедикт XVI зазначив, що католицизм пробував дати відповіді на ці ж запитання, і зробив це, опираючись на джерела свого мислення на тему віри, релігії і суспільства, розвиваючи власне вчення про справедливе суспільство майбутнього. А тоді поставив запитання, а чи зможе це зробити іслам?

Джордж Вайгель вказує, що Папу, по-перше, не зрозуміли, а, по-друге, зігнорували. А от тепер на Близькому Сході можемо бачити жахливу маніфестацію цього нерозуміння та ігнорування.

«Переконаний, що Бенедикт XVI не відчуває задоволення з історичного підтвердження слушності його викладу з Регенсбурга» - пише Вайгель і додає, що критикам думки Папи 2006 року пасувало би здійснити ревізію закидів. І якби вони визнали свої помилки, то це могло б стати першим кроком до подолання ігнорування ісламської війни, яка загрожує мирові на світі у ХХІ столітті.