Джордж Вайґель: Кардинал Вишинський був людиною стратегічної рішучості і тактичної еластичності
  • Срд, 29/09/2021 - 11:50

Кардинал Стефан Вишинський сьогодні є важливим взірцем того, як відважно давати свідчення і звіщати істину великим світу цього,- зазначив Джордж Вайґель, теолог і біограф Івана Павла ІІ. Як додав він, спадщина Вишинського спричинилась до обрання поляка Папою.

«Кардинал Вишинський був людиною стратегічної рішучості і тактичної еластичності. Його відвага в проголошенні істини комуністичній владі в 1953 році є особливо важливою частиною його спадщини»,- зазначив п. Вайгель, експерт Центру етики та громадської політики та найвідоміший біограф Папи Івана Павла ІІ, розповідаючи про арешт кардинала комуністичним режимом та його подальше ставлення щодо тогочасної влади.

За його словами, цей приклад нового блаженного Церкви є сьогодні особливо важливим, тому він радіє з беатифікації кардинала.

«Вишинський показав в такий спосіб, що існує точка, в якій вичерпується еластичність і діалог, та починається рішуче давання свідчення», - каже п. Вайґель, додаючи, що Церква тоді була для поляків справжнім авторитетом, якій висловлювали більший послух, аніж тогочасній владі.

«Немає жодного сумніву, що Церква за часів Вишинського мала значно більший авторитет, аніж корумпований і неефективний режим комуністів. Це високо оцінювали в Сполучених Штатах», - наголошує експерт. Він додає, що не всім подобалась тверда позиція Вишинського, вказуючи на ставлення багатьох єрархів Церкви в Апостольській Столиці.

«Люди, які займались ватиканською Ostpolitik – яку я вважаю дуже хибною – не були задоволені з цієї ситуації. Вони хотіли вести переговори і домовлятись з режимом», - нагадує він.

Дж. Вайґель зазначає, що попри це, позиція Церкви в Польщі, яку збудував Вишинський, могла спричинитись до вибору Кароля Войтили папою.

«Пригадуємо, що в 1978 році Церква наче коливалась і відступала майже у всьому світі. Тим часом Вишинський допоміг збудувати в Польщі сильний і живий католицизм. Це точно стало одним із факторів, що зробили Кароля Войтилу привабливим кандидатом на папу», - вважає автор «Свідка надії».

Однак він зазначає, що хоч Вишинський мав великий вплив на долю Войтили, однак духовність Івана Павла ІІ і його навчання відрізнялись від тогочасного примаса.

«Я не вважаю, що Вишинський мав великий інтелектуальний вплив на Івана Павла ІІ, але папа беззаперечно поважав його як лідера і правдивого чоловіка Церкви», - вважає теолог.