Джордж Вайґель: ватиканська місія не може ставити в одній площині агресора і жертву
  • Птн, 02/06/2023 - 16:45

Російська федерація провадить в Україні агресивну війну, допускаючись жахливих військових злочинів, в той час як Україна обороняє своє існування та суверенність. Саме тому ватиканська місія під проводом кардинала Маттео Зуппі не може трактувати обидві сторони симетрично,- пише у своєму фейлетоні на порталі «The First Things» відомий американський інтелектуал і біограф Івана Павла ІІ проф. Джордж Вайґель.

Асиметрію обох сторін він пояснює такими словами: якщо програє росія, то програє лише війну. Якщо програє Україна, то України не стане. На його думку, ця основоположна асиметрія і її наслідки для післявоєнного миру не є до кінця зрозумілими Апостольській Столиці. Він цитує промови, вислухані нещодавно, коли на початку травня працював у Римі, що прагнення президента України Володимира Зеленського, щоб усі російські сили забрались з окупованих територій України, може ускладнити мирні перемовини. Він звертає увагу, що такі заяви свідчать про брак розуміння того, що президент Зеленський виражає волю свого народу, а не спонукає його до необґрунтованих вимог. «Також говориться про побоювання Ватикану щодо ймовірно крайнього ставлення у справі війни, яке займає Польща і балтійські країни – так, наче немає обґрунтованих побоювань, що всіляка форма російської перемоги в Україні поставить ці країни (і Молдавію) наступними у списку здобичі, щоб посилити результат холодної війни владіміра путіна»,- наголошує американський інтелектуал.

Проф. Вайґель також критикує очевидну в певних ватиканських колах волю підтримувати екуменічні контакти із російською православною церквою, попри очевидний факт, що її керівництво є цілком підпорядкованим Кремлю. Він зазначає, що це стосується не лише патріарха Кіріла та митрополита Антонія, який повністю завдячує йому своєю кар’єрою, але й його попередника на посаді глави Відділу зовнішніх церковних контактів московського патріархату – Іларіона. Управляючи на даний час російською церквою в Угорщині, православний єрарх використав нагоду 20-хвилинної розмови з Папою Франциском під час нещодавнього папського візиту до Угорщини, щоб опублікувати в YouTube відео, яке створює гидке враження, що росія путіна є захисницею християнської цивілізації.

«Ніщо з цього не передбачає добра для ватиканської «мирної місії». Це навіть створює можливість, що ватиканська дипломатія, не визнаючи основних моральних та політичних асиметрій у цій брутальній війні, може погіршити ситуацію, а погано продумана і погано проведена «мирна місія» спричинить до брехні, що існують рівноцінні сторони у цьому конфлікті, які повинні зустрітись в рамках «посередництва». Це викривлення реальності, за підтримки того, що дехто вважатиме моральним авторитетом Апостольської Столиці, може порушити рішучість заходу у підтримці скривдженої сторони у цьому конфлікті – України – з метою досягнення того, що неминуче було б тимчасовим миром із безсумнівним агресором – Росією», - зазначає проф. Вайґель

На його думку, щоб до цього не дійшло, найвища влада Церкви має дати чітко зрозуміти, що усвідомлюють екзистенціальний характер конфлікту, що це не є симетрична боротьба між морально і політично рівними «учасниками». Він нагадує, що війна росії з Україною є безпідставною, безправною і людиновбивчою агресією, проти якої Україна виступає із необхідним та справедливим самозахистом.

Відомий американський католицький інтелектуал вимагає також, щоб Ватикан припинив усілякі формальні екуменічні контакти з російським православ’ям «до часу, коли московський патріархат доведе, що є церковним органом, а не інструментом російської державної влади».