Едвін, король, св.
  • Птн, 11/10/2013 - 23:31

У 616 році короля Етельфріта в бою вбив Редвальд, король Східних Англів. Едвін з Дейри став королем у всьому Нортумбрійському царстві, і після смерті Редвальда він мав значну перевагу над іншими англійськими королями. Він одружився з Етельбургою, дочкою св. Етельберта, Кентського короля після того, як пообіцяв їй дозволити залишитись християнкою. Святого Павліна скерували в якості духівника королеви і єпископа для навернених до Господа. Коли королева Етельбурга народила дочку, її охрестили разом із дванадцятьма іншими на свято Трійці і назвали Енфледою, це було перше хрещення серед жителів Нортумбрії. Едвін, будучи дуже мудрим чоловіком, таємно роздумував над тим, яке віросповідання він повинен обрати. Св. Павлін продовжував давати йому настанови і молитись за його навернення.

Король Едвін прийняв хрещення в Йорку на Великдень в 627 році, на місці сьогоднішнього Мінстера, у дерев’яному храмі св. Петра, який побудували з нагоди такої події.

Цей добрий цар правив вже сімнадцять років, коли валлієць Кадвалон виступив зі зброєю проти нього разом із язичником Пендою Мерсійським. Святий король Едвін зустрів їх в Хетфілд Чейз 12 жовтня 633 року, і під час битви був вбитий.

В Англії св. Едвіна почитають як мученика. Його мощі широко вшановували, на його честь освятили церкви в Лондоні і в Бріані (Сомерсет). Папа Римський Григорій ХІІІ дозволив зобразити його серед англійських мучеників на стіні каплиці Венерабіле у Римі.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua