Ехо Синоду-2014: ієрархи церкви виступають проти гомошлюбів та за єдину позицію церкви в захист традиційної сім’ї
  • Срд, 22/10/2014 - 18:12

Кардинали наполягають на підтвердженні офіційної позиції церкви в захист традиційної сім’ї після завершення Синоду.

Кінцевий документ Синоду приведений до значно кращого змісту, аніж той, який розглядали єпископи у перший день спільної зустрічі, - переконаний кардинал Реймонд  Берк, який є префектом Трибуналу Апостольської Сигнатури.

«Кінцевий документ Синоду єпископів містить детальний, хоч і не повний зміст дискусій в синодальному залі і в малих групах», - повідомив  кардинал у інтерв’ю  Catholic World Report.

Як відомо, кардинал Раймонд Лео Берк походить з Америки та служить префектом Тирибуналу Апостольської Сигнатури з 2008-го року.

Кардинал Берк не вважає правдивими висловлювання ЗМІ, що Папа прагне більшої відкритості на геїв. А навпаки підкреслює, що Папа Франциск наполягає на тому, щоб вчення церкви обороняло традиційну родину і не приймало можливості визнання одностатевих стосунків.

cardinal-raymond-burke«Може скластись враження наче деякі європейські єпископи хочуть змінити вчення Церкви на тему гомосексуалізму, контрацепції і Причастя для розлучених і одружених вдруге. Однак багато інших європейських єпископів чітко і рішуче висловились на захист вчення Церкви щодо цих питань», - зазначив Берк.

 

 

 

 

Подбати про усунення непорозумінь, які виникли під час Синоду уже після його завершення вважає за необхідне митрополит Мілану Анджело Скола. Кардинал зазначив, що синодальний процес варто продовжити на місцевому рівні та зайнятися душпастирством сімей.

Angelo_scola«Тепер ми, єпископи-учасники Синоду, маємо разом з нашими єпископатами, священиками, монахами і вірними, взяти до рук опрацьований в цьому часі матеріал, усі ці роздуми і зосередитись на важливому завданні Синоду, а саме на факті, що сім’я має стати об’єктом, а не лише суб’єктом душпастирства», - заявив Скола.

Вирішення проблеми непорозуміння між громадськістю, деякими представниками церкви та офіційним віровченням Скола радить забезпечити підкресливши більш рішучу позиції церковних спільнот в захист традиційної родини.

«На цьому полягає справжня революція Коперника, в рамках якої і важкі випадки, як розбиті сім’ї чи ситуація гомосексуалістів, знайдуть відповідне вирішення, в повному дотриманні вчення Ісуса, Святого Письма і автентичної Традиції Церкви. А на це непорозуміння, яке очевидно виникло, але не зі злої волі, необхідно буде відповісти більш рішучою позицією усіх церковних спільнот», – сказав кардинал Скола в інтерв’ю Радіо Ватикану.

Попри гарячі дискусії, які точилися навколо пунктів документів, результат обговорень в малих групах є великим досягненням Синоду. Переконаний кардинал із Парижу Андре Вен-Труа. Бо навіть серія конфліктів не нашкодила видимо єдності Церкви.

_-«Перш за все, я б хотів сказати, що цей текст є важливим сигналом, не дивлячись на його зміст. Оскільки до того ми показали світові, що перебуваємо в стані відкритого і тривалого конфлікту, що на засіданні відбуваються зіткнення різних впливів», – сказав Вен-Труа в інтерв’ю Радіо Ватикану.

Та додав, що попри велику кількість гіпотез в післядебатному звіті «relatio» Синод врахував усі відмінності в єдності.

«За винятком кількох пунктів, цей документ було прийнято майже одноголосно. Це текст, під яким підписується практично усе згромадження, навіть якщо певні отці представляють різні думки і варіанти. Це - акт Церкви, щодо якого ми дійшли згоди. Небагато таких згромаджень, які змогли б такого досягнути», - сказав кардинал.

«На думку багатьох єпископів, не слід розглядати в рамках Синоду на тему сім’ї, оскільки гомосексуалісти і їх зв’язки не мають нічого спільного з сім’єю і не слід створювати помилкове враження. Завданням Церкви є допомагати гомосексуалістам переживати свою ситуацію відповідно до вимог Євангелія – наголосив Андре Вен-Труа.

Архієпископ Ризький Збігнєв Станкевич зазначив, що сьогодні церква не лише не мусить іти назустріч секулярному світові, а і має змагатися за збереження Євангельських принципів з молитвою.

_«Я бачу, що існує тиск, щоб не говорити про гріх, не називати гріх гріхом, а говорити про милосердя. Але милосердя ніколи не суперечить істині. Тому я закликаю в першу чергу молитися про наступний Синоді, щоб ми, зберігаючи вчення Церкви і джерело істини Євангелія, проявили відкритість до грішників і тих, хто страждає і відчуває труднощі, щоб ми відкрилися на них і вийшли назустріч, але настільки, наскільки нам дозволяє Євангеліє і спадок нашої віри», - зазначив архієпископ. .

Зокрема, щодо тих же одностатевих союзів тиск йде не тільки на релігійні спільноти, а й на законодавство. У багатьох країнах вони вже юридично легалізовані. Саме це явище і викликали дискусію на Синоді, вважає архієпископ Ризький.

Нині проблема просування одностатевих шлюбів вийшла за межі вчення церкви, бо тепер на релігійні організації тисне законодавство тих країн, де вони працюють. Гомошлюби юридично легалізовані у багатьох країнах – відтак, що не могло не викликати гарячих дискусій на Синоді.

Ризький Архієпископ назвав прогейські закони бомбами уповільненої дії, які загрожують церкві.

"Нам як би кинули бомбу у двір, і вона детонувала. І зараз ми мусимо заспокоїтися і спокійно розібратися в цьому питанні. Тому в підсумковому документі в деяких пунктах так і написано: були такі думки, були інші міркування, але треба поглибити ці питання, подивитися на них крізь збільшувальне скло і розглянути уважно у співвідношенні до вчення Церкви. Це виклик, який стоїть перед нами, і якщо ми зробимо це об'єктивно, нам нічого боятися, тому що істина восторжествує. як Папа Франциск сказав у своєму заключному слові, що Понтифік є гарантом присутності Петра в  наші дні і гарантом того, що не відійдемо від вчення і традиції ", - зазначив ієрарх.