Економіст: слова Франциска про ринок відповідають його імені
  • Срд, 22/05/2013 - 11:26

"Хто має в серці бідних, має в серці також і ринок", – ці слова папи Франциска, сказані 17 травня під час церемонії прийняття вірчих грамот нових послів при Святому Престолі, вразили італійського економіста і постійного автора газети "Avvenire" професора Луіджина Бруні.

 

В інтерв'ю порталу "Vaticaninsider" він зазначив, що це була перша промова Папи Франциска не присвячена виключно "богословсько-духовним темам". "І перше питання, якого він торкнувся, стосувалося ринку", – наголосив економіст.

 

Бруні звернув увагу на те, що увага Понтифіка до проблем ринку повністю відповідає його імені "Франциск". "У своїй увазі до бідних францисканці в Середньовіччі були протагоністами народження ринку. У Європі, історично, ринки створювалися навколо монастирів і абатств. І в цьому немає нічого дивного: ринок народжується навколо мережі взаємин, де першим товаром для обміну є слово ", – наголосив він. Луіджин Бруні також зауважив, що в давнину на ринках не відбувався обмін з невідомими людьми, але з тими, кому можна було довіряти. У цьому контексті, за його словами, актуально звучать слова Папи про сьогоднішню "диктатуру економіки без обличчя".

 

За словами Луіджина Бруні, сьогодні необхідно відкрити заново цінність "соціальної економіки" і "новий дух капіталізму". "В економіці пошук особистого добробуту з боку індивідуума звичайно є важливим фактором. Але є також й інший двигун, що працював упродовж століть і сьогодні є в кризі: соціальна душа економіки, те, щоб вона була частиною мережі взаємин і взаємності. Світ, який втрачає цей дух, це світ зі слабкою економікою ", – сказав учений. Він також наголосив на важливості для економіки таких понять як "дар" і "етика".

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va