Експерти єпископату Польщі про клаузулу совісті та вакцинацію
  • Суб, 21/06/2014 - 19:25

Спроби позбавити лікарів права використовувати клаузулу совісті узгоджують в Польщі як зобов’язуючий закон, – сказав єпископ Юзеф Врубель з Групи експертів з біоетики Конференції єпископату Польщі  після засідання групи.
На зустрічі також говорили про моральний вимір використання вакцин, виготовлених з клітинних ліній, створених на основі клітин і тканин абортованих зародків.
Група експертів з біоетики стала на сторону лікарів, на яких останнім часом напали за те, що вони звертаються до клаузули совісті. Один з них був відомий лікар-гінеколог професор Богдан Хазан, який відмовився зробити аборт дитини з діагнозом важкої хвороби.
«Лікарі мають право діяти суб'єктивно з власної моральної відповідальності, щобільше, кожного разу, коли вимагають, щоби вони відмовилися від клаузули совісті, йдеться про аморальні дії в об'єктивному вимірі. Таким є знищення людського життя, тобто аборт плодів людини» – сказав єпископ Врубель в інтерв'ю для «KAI».
Він нагадав, що не можна говорити в Польщі про право на аборт. – Є лише приписи, що говорять про непокарання за вчинення абортів тільки у виняткових ситуаціях, – наголосив експерт.
На думку єпископа Врубеля, тут також порушується питання поваги до людського життя. – Дитина, яка розвивається в лоні матері, є самобутньою, обдарованою її гідністю й індивідуальністю, яка охороняється законом як повага належного їй життя, можливості розвитку і народження – нагадав єпископ Врубель.
У відповіді на запитання однієї з лікарів Групи експертів з біоетики також розглядали питання про використання вакцин, виготовлених з клітинних ліній, створених на основі клітин і тканин абортованих зародків.
– Використання їх допустиме за умови, що немає прямого зв'язку між абортом і їхнім виробництвом, а також немає альтернативних вакцин – зазначив єпископ Врубель.
Він нагадав, що відповідно до інструкції Конгрегації Доктрини Віри, особи, що користуються такими вакцинами повинні також сказати, що вони морально не схвалюють аборту і готові вимагати у відповідних структур служби охорони здоров’я створення вакцин, що не викликають моральних застережень.