Експерти та представники церков обговорили релігійну ситуацію в Україні
  • Птн, 26/04/2013 - 11:43

Учасники постійно діючого Круглого столу «Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин» обговорили нинішню ситуацію в сфері державно-конфесійних відносин.

 

Дискусія представників церков і релігійних організацій, експертів та державних службовців відбулась 23 квітня 2013 року у готелі «Національний» з ініціативи Центру Разумкова спільно з Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні та за підтримки Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Цього разу засідання було присвячено темі «Державно-конфесійні відносини в Україні станом на 2013 рік: рух до партнерства держави і Церкви, чи до кризи взаємин?»

 

З вітальним словом до присутніх звернулись Анатолій Рачок, генеральний директор Центру Разумкова, та  Габріеле Бауманн, керівник Представництва ФКА в Україні. Після цього були представлені результати соціологічного дослідження стану та характеру релігійності українського суспільства.

 

Загальну оцінку державно-конфесійним відносинам в Україні дав Віктор Єленський, президент Української Асоціації релігійної свободи, який і модерував подальшу дискусію.

 

В обговорені взяли участь представники Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом), Української Греко-Католицької Церкви, Церкви християн віри євангельської України, Української Християнської Євангельської Церкви, Римсько-Католицької Церкви в Україні, Української Лютеранської Церкви, Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні, Вірменської Апостольської Церкви, Об’єднання іудейських релігійних організацій України та Духовного управління мусульман України.

 

Учасники Круглого столу розглянули такі питання:

 

    Яким є нинішній стан державно-конфесійних відносин? Чи чує влада Церкву?
    Чи сприяють партнерству держави і Церкви спроби зміни законодавства про свободу совісті та діяльність релігійних організацій?
    Чи може Церква в діалозі з державою опертися на підтримку суспільства?

 

У засіданні взяли участь експерти, науковці, громадські та політичні діячі: Тарас Антошевський, Ольга Боднар-Петровська, Олександр Бригинець, Ігор Жданов, Олександр Заєць, Сергій Здіорук, Олег Кисельов, Микола Мельник, Михайло Міщенко, Анна Портнова, Юрій Решетніков, Олександр Саган, Володимир Стретович, Людмила Филипович, Віталій Хромець, Юрій Чорноморець, Олексій Шуба, Юрій Якименко та інші.

 

До засідання круглого столу Центр Разумкова підготував інформаційно-аналітичні матеріали, які містять стислий опис особливостей нинішнього етапу державно-конфесійних відносин, результати соціологічного дослідження стану та характеру релігійності українського суспільства, а також тексти окремих звернень і документів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій 2011-2013 років і проект Концепції державно-конфесійних відносин в Україні.

 

Джерело: Інститут релігійної свободи, Київ
www.irs.in.ua