Екуменічне богослуження з нагоди завершення реставрації Гробу Господнього
  • Пон, 06/03/2017 - 12:40

22 березня 2017 р., в Єрусалимі відбудеться екуменічне богослуження з нагоди завершення реставрації Гробу Господнього. Після дев'яти місяців реставраційних робіт, започаткованих спільним рішенням Католицької, Православної, Грецької Православної та Вірменської Церков, гріб Ісуса Христа знову можна побачити без будівельних риштувань.

Наукова координаторка реставраційних робіт Антонія Маріпулу заявила, що під час реставрації були важливі моменти історичного значення, такі як, наприклад, відкриття Христової гробниці, що відбулося в жовтні – вперше за двісті років, і втретє в історії. «Ми побачили мармурову плиту, а під нею ще іншу сірого кольору, покриту землистим матеріалом, – розповіла Антонія Маріпулу. – З дозволу трьох опікунів – представників трьох християнських спільнот – ми відставили цей матеріал. Ми тільки привідкрили різьблений камінь, не знімаючи його повністю. По ньому видно, що тут був хтось похований, що там було поміщено Тіло Христа».

Наукова координаторка реставрації назвала Гріб Господній живим пам'ятником, де мільйони паломників безперервно моляться, та додала, що реставраційні роботи були для неї «великим благословенням, великою відповідальністю та великим викликом», особливо стосовно «пошуку шляхів вирішення проблем, співпраці та контролю за всіма виконавцями робіт». «Ми мали можливість серцем і розумом побачити Гріб, наповнений змістом і виразністю. Ми могли це відчути, – вела далі дослідниця. – Ми почувалися дуже добре, коли ми відкрили гробницю. Це відчули всі спеціалісти, які брали участь у реставрації».