Екуменічний молебень в Митрополичій Базиліці РКЦ у Львові
  • Птн, 26/01/2018 - 14:25

У рамках Тижня молитов за єдність християн, який в цьому році проходить під гаслом: ««Твоя правиця прославилась силою» (Вих. 15,6), увечері 25 січня на запрошення Архієпископа Мечислава Мокшицького до Митрополичої Базиліки Успіння Пресвятої Діви Марії у Львові прибули духовенство і вірні РКЦ, УГКЦ, УПЦ, УПЦ КП, УАПЦ, Вірменської Апостольської Церкви і Християнської Євангельської Церкви «Гетсиманиія».

Зустріч розпочалась з Молебню в східного обряді, на завершення якого слово до присутніх у храмі промовив Архієпископ Димитрій Рудюк, Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП.

Святу Месу очолив Архієпископ Мечислав Мокшицький, з яким співслужили Єпископ-помічник Едуард Кава, Генеральний вікарій Львівської Архідієцезії о. інфулат Юзеф Павлічек, ректор Львівської ВДС о. прелат Пьотр Бжескі, о. прелат Андрій Легович і настоятель греко-католицької архікатедри св. Юра о. мітрат Роман Кравчик.

У своїй проповіді Архієпископ Мечислав Мокшицький зазначив, що присутнє в катедрі духовенство і вірні єднаються у молитві з усім християнським світом.

«Наше місто особливе – мовив далі митрополит. – Живемо поряд, ходимо тими самими вулицями, робимо знак хреста перед святинями різних християнських конфесій. Зустрічаємося протягом року під час спільних молитв за Батьківщину і місто. Вітаємося на вулицях і обмінюємося святковими поздоровленнями. Подаємо руку на знак привітання і передаємо поцілунок миру. Ці жести означають, що ми здатні до взаємної поваги, яка випливає з усвідомлення того, що посеред нас є Христос – наша Дорога, Істина і Життя. Чого ж нам не вистачає, щоб настала повна єдність?» - запитував Архієпископ Мокшицький.

Митрополит сказав, що в цьому році Тиждень молитв за єдність християн проходить під гаслом, яке взято з Книги Вихід: «Твоя правиця, Господи, прославилась в силі!» «І саме ці слова дають відповідь на моє питання – пояснив Архієпископ Мокшицький. – Нам все ще не вистачає сили, щоб у єдності об’явилася Господня правиця” - зазначив.

«Я щасливий і сповнений радості з того, що вже черговий раз ми зустрічаємося в цій катедрі, щоб відчути єдність в молитві. Усім вам дякую за дар присутності і прошу Всемогутнього Бога і Матір Божого Сина, яку почитаємо в цьому храмі як Прекрасну Зірку міста Львова, щоб ми колись зустрілися в одній спільноті святих в небі. Амінь» - сказав на завершення Архієпископ Мечислав Мокшицький.

Після завершення св. Меси духовенство і вірні різних конфесій єдиними вустами помолилися за єдність всіх християн та за припинення війни на сході України.

Могутньо звучало під склепінням латинської катедри: «Боже великий, єдиний!»

Перед виступом хорової групи Християнської Євангельської Церкви «Гетсиманиія» слово мав пастор Валерій Марченко.

На екуменічному молебні в Митрополичій Базиліці був присутній начальник відділу релігій та національностей Львівської обласної державної адміністрації Тарас Гринчишин.

Автор : Костянтин Чавага