«Екуменізм потрібно забрати з рук дипломатів», — Глава УГКЦ
  • Пон, 08/10/2018 - 14:38

Сьогодні в італомовному виданні «ACIstampa» було опубліковано інтерв’ю з Блаженнішим Святославом. У розмові з відомим ватиканістом Andrea Gagliarducci він говорить про актуальні проблеми з життя УГКЦ та Вселенської Церкви.

На запитання журналіста про сучасний стан екуменічного діалогу та його ефективність, Блаженніший Святослав відповів, що «найперше екуменізм потрібно забрати з рук дипломатів». «Дуже часто, особливо в Європі, екуменізм сприймається як синонім диломатичного діалогу. Таким чином він перетворюється в серію дипломатичних зустрічей на високому рівні, які жодним чином не впливають на життя конкретних людей. Я переконаний, що солідарність між людьми різних конфесій, волонтерський рух допомагають відроджувати віру, і тому можуть стати фундаментом справжнього екуменічного руху», — пояснив Предстоятель УГКЦ.

У цьому контексті сіврозмовник Глави УГКЦ поцікавився ситуацією в Україні навколо теми надання автокефалії Українській Православній Церкві. Блаженніший Святослав пояснив позицію УГКЦ: «Ми позитивно оцінюємо процеси, спрямовані на об’єднання українського православ’я, однак не є їх учасниками. УГКЦ вважає ці процеси внутрішньою справою Православної Церкви і молиться за наших православних братів на їх шляху до об’єднання».

Відповідаючи на запитання про те, якою є місія УГКЦ в сучасній Європі, Блаженніший Святослав висловив думку, що, можливо, «завданням нашої Церкви є допомогти європейцям знову відкрити для себе європейські цінності».

«Концепція Європи як спільного дому для різних націй — це проект миру. Ми повинні пам’ятати, що в кожній будівлі є свої наріжні камені. Соціальна доктрина Церкви говорить нам про чотири таких основи: людську гідність, спільне благо, солідарність та субсидіарність. Я переконаний, що ці чотири принципи побудови європейського суспільства є рідними для українського суспільства. Дуже часто «стара Європа», де ці християнські цінності забуваються, дивується, як вони сьогодні проявляються в Україні. Я би сказав, що це і є місією Східної Європи, яка зберігає живу пам’ять про своє християнське коріння», — сказав Блаженніший Святослав.