Еквадор: «перше чудо» Папи Франциска
  • Пон, 06/07/2015 - 19:43

«Першим чудом» Папи Франциска стало поновлення діалогу між державою і Церквою в Еквадорі. Таку думку висловив посол цієї країни при Апостольському Престолі Луїс Латорре Тапіа. Він сказав, що то саме Папі Франциску вдалося донести як до президента Рафаеля Корреа, так і до еквадорських єпископів потребу стати вище за непорозуміння в минулому.

Учора увечері Папа розпочав свій триденний візит до Еквадору. В його планах — відвідини столичного міста Кіто, а також Гуаякіля. Цей візит відбувається за умов складних стосунків між державою і Церквою. Тим не менше, у приготуванні до нього як цивільна, так і церковна влада, на чолі з Апостольським нунцієм Джакомо Гвідо Оттонелло, діяли у добрій співпраці.

Рафаель Корреа очолив Еквадор 2007 року після тяжкого періоду в історії країни, яка за 13 років мала аж сімох президентів. Він скликав конституційні збори, щоби створити новий основний закон, у який хотів, зокрема, вписати питання, пов’язані з регулюванням зачать і гомосексуалізмом. Церковна ієрархія заявила, що проект конституції просуває аборти і одностатеві подружжя, а влада провадить антицерковну кампанію. «По обидва боки це залишило глибокі рани», — сказав дипломат.

При цьому він ствердив, що президент Корреа не має наміру підтримувати ні абортів, ні одностатевих подружжів, причому не тільки через свої релігійні переконання, але також і через те, що «еквадорці не готові прийняти» такі зміни.

Становище дещо змінилося після обрання Папи Франциска і нового голови Конференції єпископів Еквадору, архиєпископа Фаусто Травеса. Одночасно кардинал Рауль Веґа Чірібоґа, приятель Папи, доклав зусиль до організації зустрічі Франциска з президентом, який потім кілька разів побував у Ватикані. Папа переконав Рафаеля Корреа поновити діалог із Церквою. Це, своєю чергою, привело до нинішньої узгодженої співпраці між єпископами та урядом.