Екзарх Донецький УГКЦ: «На даний час в екзархаті душпастирює 51 священик, зареєстрована 81 парафія»
  • Птн, 12/05/2017 - 08:42

Потрібно дуже молитися, аби все змінилося. Найбільше моє серце крається за душпастирів в Донецьку, а там їх є троє. Увесь час думаю про них, аби Бог їх оберігав. У них всіх є сім’ї, але вони вже звикли до умов свого душпастирства. На даний час в Донецькому екзархаті душпастирює 51 священик (двоє з них навчаються закордоном), зареєстрована 81 парафія. 

Про це сказав владика Степан, Екзарх Донецький УГКЦ, в коментарі для прес-служби Донецького екзархату.

  Він розповів, що священики, які сповняють своє душпастирське покликання в самому Донецьку, чергуються щомісячно: «Один місяць один душпастир там чергує, а потім їде до своєї сім’ї і його змінює інший… І так вони змінюють один одного, аби не занедбувати ще й свої обов’язки родинні. А в одного з них тепер дружина народила сьому дитину».

    Єпископ також додав, що на непідконтрольній території Україні зареєстровано 11 парафій, однак реально діють лише в Горлівці, Харцизьку і три -  в Донецьку. «Колись у нас був дім отців-салезіан у Верхньодніпровську, що на Дніпропетровщині. Владика Андрій (Сапеляк) заснував його тут та вік його змусив повернутися на Захід України. Тут також був о. Максим Рябуха, салезіанин, теперішній перекладач Апостольського нунція в Україні, який активно працював тут з молоддю. Його молодь й сьогодні згадує, особливо проведені ним літні табори», - вів він далі. Він також додав, що мережа БФ «Карітас» в екзархаті значно розширилася. Тепер осередки БФ є ще й в  Маріуполі, Краматорську, Сєвєродонецьку, Лисичанську.

    Як розповів владика Степан, в екзархаті є чотири молоді священики: о. Іван  Колосок в Нікополі, о. Василь Пастух в Снігурівці, о. Тарас Буричко в Токмаку та о. Тарас Зубко в Орлове. Також є вісім неодружених священиків, семеро ченців і семеро черниць: «Серед монахинь є студитка,  яка залишила свій скит  і допомагає в Донецьку».

Руслана Ткаченко