Екзорцисти б’ють на сполох: спостерігається сильний зріст демонічних активностей
  • Срд, 15/03/2017 - 16:23

Отець Вінсент Лемперт – офіційний екзорцист римо-католицької Архиєпархії в Індіанаполісі (США) алярмує про те, що останнім часом ті, хто приймає участь в служінні ексорцизму, повідомляють про неймовірний зріст демонічних активностей. І хоча, зауважує досвідчений екзоцист, робляться кроки, щоб збільшити кількість ексзоцистів, попит випереджає пропозицію. Про це пише видання National Catholic Register.

На думку о. Ламперта проблема не в тому, що демони активізувалися, а в тому, що все більше людей готові грати в їхні ігри. Основними джерелами демонізації людей у сучасному світі він називає порнографію, наркотики й окультизм.

У жовтні минулого року о. Лемперт був присутній на зустрічі католицьких екзорцистів у Римі, яку кожного року організовує Міжнародна асоціація католицьких екзорцистів. За його свідченням екзорцисти з цілого світу спостерігають ту ж саму тенденцію зросту демонічних активностей.

Екзорцист наголошує, що демонічні активності не обмежуються до випадків класичної біснуватості, але йде значно дальше. Він зазначив, що демонічна присутність може маніфестуватися через предмети, які рухаються, нібито, самі від себе, чи через звуки, які не мають природнього походження. Також люди можуть бути фізично атакованими через удари, укуси та подряпини. Демонічні атаки також проявляють себе і через психічні атаки, нав’язливі думки та активізацію злих схильностей людського розуму.  

Коли о. Ламперт був призначений офіційним екзорцистом у 2005 році, окрім нього в США було всього 12 офіційних католицьких екзорцистів. Зараз їх є близько 50.

Католицький єпископат серйозно ставиться до інформації про зріст демонічних активностей, стверджує National Catholic Register, проте, наголошує, що тільки священики, які мають відповідний дозвіл від єпископа можуть вершити обряд екзорцизму.

За словами єпископа Спрінґфілдського монс. Томаса Папроцького (штат Іллінойс), канонічне право виразно вимагає від єпископа іменування офіційного екзорциста, але з іншого боку, монс. Папроцький жаліється, що в Церкві відсутня відповідна освіта стосовно цього питання для єпископів.

Такий стан речей змусив владику Папроцького у 2010 році, коли він був головою Комітету у справах канонічного права та церковного управління Об’єднаної Конференції католицьких єпископів США, організувати для єпископів дводенну конференцію з висвітлення усіх аспектів екзорцизму.

Владика Папроцький наголошує різницю між Великим екзорцизмом, який священик може вершити тільки з дозволом єпископа, та малими екзорцизмами, на які дозвіл непотрібен. Адже кожен священик, уділяючи Таїнство Хрещення, вершить малий екзорцизм. «Причина того, що для Великого екзорцизму потрібен дозвіл єпископа, полягає в тому, що у ньому священик безпосередньо спілкується з дияволом та віддає йому наказ в Ім’я Христа залишити людину. Саме тому священику потрібно, щоб у цей момент за ним стояв авторитет цілої Церкви», - розповідає монс. Папроцький.

Отець Ламперт зі свого боку стверджує, що малі екзорцизми можуть вершити як священики так і миряни. Адже, це молитви у яких звертається до Бога з проханням про визволення від демонів та їхніх впливів. Проте він застерігає мирян від віддавання наказів демонам. «Демони визнають владу єпископів та Церкви. А коли ви на свою руку спробуєте претендувати на таку владу, у вас можуть виникнути великі неприємності», - зауважує він.

Як відповідь на проблему браку екзорцистів католицький єпископат США у 2012 році на базі Інституту Лева ХІІ заснував спеціальний студій для майбутніх екзорцистів.

Монсеньйор Джон Ессефф, президент ради директорів Інституту Лева ХІІ, екзорцист із 40-річним стажем, вважає, що зміна ментальності, коли гріх стає прийнятним для людей, є однією з основних причини зросту кількості демонічних маніфестацій. Монс. Ессефф зауважує, що католицький єпископат США докладає значних зусиль для збільшення кількості екзорцистів, проте, у Церкві, серед частини єпископату та священиків, зауважує він, існує опір визнання реальності існування сатани та його дії, так ніби зло існує, але не існує диявола.

«Єдиний, хто може перемогти сатану – це Ісус. Він перемагає зло своїм світлом. А кожен священик представляє Ісуса. Диявол не бачить священика, він бачить Ісуса», - зауважує монс. Ессефф.

Всі опитані National Catholic Register екзорцисти, в один голос стверджують, що активне молитовне життя, часта Сповідь та часте св. Причастя є основним інструментом захисту від злих духів та їхніх активностей.
Як висловився о. Ламперт, якщо люди будуть будувати своє життя на вірі – диявол буде переможений.