Екзорцисти рекомендують чотири способи, які збережуть душу людини від диявола
  • Пон, 17/10/2022 - 12:58

Як людині після екзорцизму не дати дияволу повернутися? У Євангеліях ми читаємо історію звільненої від диявола людини, до якої повертається безліч демонів (пор. Матв. 12:43-45). Обряд екзорцизму лише виганяє з людини демонів; це не заважає їм повернутися.

Для того, щоб диявол не повернувся, екзорцисти рекомендують чотири способи, які збережуть душу людини в спокої та в руках Бога:

ЧАСТІ ТАЇНСТВА СПОВІДІ ТА ЄВХАРИСТІЇ

Найпоширеніший спосіб, яким демон може проникнути в чиєсь життя, – це через звичний стан смертного гріха. Чим більше ми віддаляємося від Бога через гріх, тим більш піддаємося  нападу демона. Навіть легкий гріх може зруйнувати наші стосунки з Богом і наразити на атаки ворога.

Отже, сповідь є основним способом, яким ми маємо покласти край нашому гріховному життю та почати новий шлях. Не випадково диявол невпинно намагався відлякати святого Іоанна Віаннея від сповідей закоренілих грішників. Віанней знав, що до міста прийде великий грішник, якщо диявол переслідує його напередодні ввечері. Сповідь має таку силу і благодать, що диявол мусить тікати від людини, яка часто приходить до цього таїнства.

Таїнство Пресвятої Євхаристії, поряд зі сповіддю, сильніше відганяє диявола. Це цілком зрозуміло, оскільки Свята Євхаристія є справжньою присутністю Ісуса Христа, а демони не мають абсолютно жодної влади перед самим Богом. Особливо, коли Євхаристія приймається в стані благодаті після сповіді, дияволу просто немає куди піти, як повернутися туди, звідки вони прийшли. Св. Фома Аквінський підтвердив це у своїй Summa Theologiae, коли написав: «[Євхаристія] відбиває всі напади демонів. А Іван Златоуст каже: «Як леви, що дихають вогнем, так ми відходимо від того столу, стаючи страшними для диявола».

ПОСЛІДОВНЕ МОЛИТОВНЕ ЖИТТЯ

Особа, яка часто приступає до таїнства Сповіді та Євхаристії, повинна також дотримуватися постійного щоденного молитовного життя. Ключове слово послідовного! Це утримує людину в щоденному стані благодаті та близкості з Богом. Людина, яка регулярно розмовляє з Богом, ніколи не буде боятися диявола. Екзорцисти завжди радять одержимим людям дотримуватися міцних духовних звичок, таких як часте читання Святого Письма, а також молитва на вервиці та інші приватні молитви. Щоденний розклад молитов є найбільш корисним і тримає демонів на відстані.

ПІСТ

Ця порада походить прямо з Євангелія, коли Ісус сказав Своїм учням: «Цей рід нічим не виженеться, крім молитви та посту» (Марка 9:29). Кожен із нас повинен розрізняти, до якого посту ми покликані. Для нас, хто живе у світі і має багато обов’язків (таких як наші сім’ї), ми не можемо постити настільки, щоб нехтувати своїм власним покликанням. У той же час, якщо ми хочемо відвернути демонів, ми повинні поставити перед собою завдання постити.

САКРАМЕНТАЛІЇ

Екзорцисти не лише використовують сакраменталії (обряд екзорцизму є сакраменталіями), але й радять одержимим часто використовувати сакраменталії. Вони є потужною зброєю в щоденній боротьбі за те, щоб диявол ніколи не повернувся. Екзорцисти пропонують такі сакраментали, як освячену сіль і освячену воду, не тільки зберігати вдома, але й брати з собою всюди, куди б людина не йшла. Навіть сакраменталії, такі як коричневий скапулярій, мають велику силу над демонами. Преподобний Франциск Іпс розповідав, як одного дня у нього відпав скапулярій. Коли він замінив його, диявол завив: «Покинь цю звичку, яка відбирає у нас стільки душ!»

Якщо ви хочете захиститися від будь-яких злих сил, поставтеся серйозно до цих чотирьох методів. Вони не тільки не дадуть дияволу влади над вами, але й ви будете на шляху до того, щоб стати святим.