Екзорцисти зустрічались на Ясній Горі
  • Суб, 27/02/2016 - 23:19

Де пропадає віра, там прокидаються демони – так про сучасний світ і боротьбу добра зі злом говорить о. Мар’ян Райхель, один із найдосвідченіших польських екзорцистів.

На Ясній Горі відбувся формаційно-молитовний з’їзд екзорцистів та священиків служби визволення із цілої Польщі. Кожна польська єпархія має свого екзорциста, який діє на підставі декрету єпископа. За останні 20 років їх кількість зросла від кількох до ста, а якщо враховувати всіх священиків, які беруть участь у спеціальних з’їздах, готуються стати екзорцистами чи задіяні у служінні визволення, то їх є навіть до двох сотень.

Таку потребу у служінні екзорцистів сучасна людина має через різноманітні процеси лаїцизації та атеїзації, у результаті яких вона стала позбавленою вищих духовних вартостей. На думку о. Райхеля, у час, коли людина призвичаєна до «обрахунку і зважування реальності», їй складно говорити про визнання існування надприродного світу. Але «диявол є, діє і спокушує, і лише нам здається, що якщо чогось не видно, то його нема».

Під час з’їзду екзорцисти розважали на різні теми, серед них про небезпеку ідеології гендер, про правові питання звільнення від церковних кар, про психічні порушення, про розрізнення правдивого Божого голосу.