Екзорцизм і забобонний спосіб мислення
  • Птн, 11/01/2019 - 10:40

З 6 по 11 травня 2019 року відбудеться XIV Спецкурс на тему екзорцизму і молитви звільнення. Він буде проходити в Папському інституті «Regina Apostolorum» за сприяння Болонської групи суспільно-релігійних досліджень та інформації.

Пояснюючи на сторінках «Оссерваторе Романо» мету проведення спецкурсу, священик-домініканець Франсуа-Марі Дермін, експерт з альтернативної релігійності, зокрема, зупиняється на «забобонному мисленні», яке може включати в себе також спотворене розуміння самого екзорцизму і молитви звільнення.

Забобони - цитує автор Катехизм Католицької Церкви - «є відхиленням від релігійного почуття і практик, які воно передбачає» (2111). Забобони пов'язані з магічними практиками, які можуть завдати велику духовну шкоду. Саме ця шкода часто стає причиною звершення екзорцизму і молитви звільнення, оскільки магічні практики «відводять їх учасників від волі Бога, піддаючи безпосередньо диявольському впливу». Спроби дізнатися окультне або майбутнє мають на увазі «гріховне відкидання тимчасових і просторових меж, притаманних людській природі, створеної Богом; і чимало з цих практик передбачає намір нашкодити іншим (прокляття) або емоційно панувати над ними (заклинання)».

Розум, зазначає богослов, самостійно констатує неефективність засобів, властивих магії: так, очевидно, що карти самі по собі не здатні відкрити таємне чи майбутнє. Тому той, хто збирається гадати, «більш-менш усвідомлено виражає бажання заручитися підтримкою окультних сил». Подібно до Таїнств в Церкві, такі засоби, як карти для ворожіння, стають «знаком», який став ефективним, на противагу Таїнства, не за допомогою втручання Бога, а за допомогою диявольського втручання.

Забобонний спосіб мислення - продовжує Франсуа-Марі Дермін, - наділяє магічним змістом також екзорцизм і молитву звільнення, вважаючи демона або прокляття безпосередньою причиною всіх наших бід. Забобонний спосіб мислення спонукає шукати якогось «сильного» екзорциста-екстрасенса. Подібне мислення також претендує на звільнення від диявольського впливу за допомогою екзорцизму без серйозного шляху покаяння і навернення. Очищення від подібного мислення - одна з цілей спецкурсу на тему екзорцизму і молитви звільнення.

Для участі в ньому священикам необхідно надати копію документа, що підтверджує їх статус (целебрет), а мирянам - резюме, лист-рекомендацію від настоятеля парафії з підписом і печаткою єпископа і лист з поясненням причин, що спонукали до участі в семінарі. Передбачено синхронний переклад на англійську, іспанську та французьку мови. З усіх питань звертатися за ел поштою: istitutosacerdos@upra.org.