Електрогенератори для України: будування миру починається з рятування життів
  • Птн, 25/11/2022 - 11:07

Європарламент і мережа «Eurocities» збирають кошти для придбання життєвонеобхідних машин для населення країни, яке страждає від нестачі базових послуг, спричиненої бомбардуваннями критичної інфраструктури.

Через влучення російських ракет у об’єкти електропостачання по всій території країни, мільйони мешканців України залишилися без електроенергії в розпал зими. Важливу роль в подоланні наслідків таких атак можуть відіграти електрогенератори, і це добре розуміють мери європейських міст, які розпочали ініціативу солідарності з українськими містами.

«Ми стараємося подбати про те, щоби в якнайкоротші терміни уможливити доставку великої кількості генераторів, аби частково забезпечити базове електропостачання містам України», – розповів у інтерв’ю для Радіо Ватикану - Vatican News мер Флоренції Даріо Нарделла, який очолює мережу «Eurocities». Асоціація згуртовує понад 200 європейських міст, між якими найбільші міста континенту, включаючи столиці.

«Це мережа мерів, які докладають зусилля в покращення якості життя в своїх містах, але також беруть участь у міжнародних проектах, як ті, що стосуються України та її війни з Росією», – зазначив міський голова, додаючи: «Вже місяцями ми підтримуємо канали солідарності та співпраці. Ми не лише прийняли мільйони біженців у наших містах, понад 150 тисяч в Італії, але також у серпні підписали угоду про відбудову громадських будівель в українських містах, таких як школи чи лікарні, що були знищені бомбардуваннями».

Новий проект народився у драматичній ситуації для українських міст. З приходом зими і пониженням температур наслідки російських бомбардувань об’єктів критичної інфраструктури є особливо гострими. Це спонукало опрацювати план, названий «Генератори надії», в рамках якого, за словами Нарделли, в українські міста будуть надіслані сотні генераторів, «щоби в менш драматичний спосіб долати енергетичну кризу та зимовий холод». Заклик приєднатися до ініціативи скерований до всіх очільників громад, великих і малих.

«Не має значення економічний аспект, що може бути меншим чи більшим. Важливо придбати електрогенератор, пізніше дамо всі вказівки щодо найпоширеніших моделей, і змогти відправити його в Україну, або через канали, які міста вже організували під час війни, або через Європейський Союз, бо ми використовуватимемо три хаби Європейської Комісії, куди звозитимемо генератори з різних міст, щоби відправити їх транспортом, наданим Європейським Парламентом, в Україну», – розповів мер Флоренції, підкреслюючи, що генератори є «надією на життя». «Мир будується, допомагаючи у конкретний спосіб постраждалому населенню, створюючи передумови для порятунку людських життів», – підсумував він.