Елесбаан, король Ефіопів, св.
  • Суб, 26/10/2013 - 22:08

Святий Елесбаан, цар Ефіопії (+ 523, пам'ять 27 жовтня).

У VI столітті, за часів єпископа Римського Івана I і імператора Юстина ефіопи-аксуміти, чиї володіння поширювалися із західного берега Червоного моря далеко вглиб континенту, були дуже процвітаючим народом. Цар, який ними керував при імператорі Юстині Старшому, звався Елесбаан (Elesbaan). Цей принц, у всіх своїх не ставив жодної іншої мети окрім як щастя своїх підданих і слава Бога.

Кілька авторів стверджують, що він був навернений з язичництва в Християнство. Як би там не було, його чесноти показали, наскільки щастить нації, коли у неї є володарі, які зуміли звільнитися від рабства пристрастей. Якщо Елесбаан і брав зброю, то виключно, щоб захищати справедливість, і заради цього він здобував перемоги.

Гомеріти (Homerites), серед яких було багато  євреїв, жили на східному березі Червоного моря, в Ємені. Ними управляв в часи, про які ми говоримо, Дунаан (Dunaan) або Данаан (Danaan), якого сирійці і араби іменують Дсунова (Dsunowa). Це був єврей, який захопив владу. Ненависть, яку він відчував до християнства, робила його переслідувачем християн.

Він вигнав в 526 р. Греганса (Gregence), араба за походженням, архиєпископа Тафарського (Taphar),митрополита тих земель. Він наказує обезголовити св.Аретас (Aretas), разом з чотирма іншими християнами, які відверто сповідували свою Віру. Св. Аретас, також званий Харитина (Harith) або Харіц (Haritz), був правителем міста Награн (Nagran), колишня столиця Ємену. Він не тільки відмовився рятувати своє життя, стаючи відступником, а й переконав усіх інших християн залишатися відданими Господу. Його вивели з міста, привели на берег струмка, де й стратили в 523 р. Дума (Duma), або швидше Реума (Reuma), або Ремі, його дружина а також його дочки були віддані смерті з тієї ж причини. Їх поминають як мучеників разом з 340 іншими християнами, яких Дунаан засудив до смертної кари.

Імператор Юстин, якого благали про захист переслідувані християни, змусив святого Елесбаана рушити війська в Аравію і покарати узурпатора. Принц поступився справедливим бажанням імператора ; він напав і розбив тирана. Елесбан відновив християнство, повернув св. Грегенса і знову побудував церкву в Тафарі. Він посадив на трон Авраамія (Abraamius) або Аріата (Ariat), дуже побожного християнина, який вів себе згідно з повчанням св. Грегенса.

Св. Елесбаан, згідно Байє (Baillet), більше не повернувся в свої краї і відрікся від престолу. Але в дипломатичній місії Нонна (Nonnus) повідомляється, що він панував в Аксумі (Axuma), столиці Ефіопії кілька років після війни.

Джерело: Католицька енциклопедія