Еритрейські єпископи проти націоналізації католицьких шкіл
  • Чтв, 17/06/2021 - 15:31

В Еритреї переслідування Церкви знову зростає. Після того, як комуністична влада закрила всі католицькі клініки та лікарні в цій країні, тепер настала черга навчальних закладів. Загальноосвітні школи націоналізували ще торік, зараз уряд захоплює садочки та початкові школи.

Католицькі єпископи Еритреї виступили з рішучим листом протесту до міністра освіти, в якому виступають проти націоналізації католицьких шкіл, а також проти урядової кампанії щодо очорнення системи освіти в цих закладах, яку проводять представники режиму Ісайї Афеверкі. Влада оголосила про закриття ще 20 католицьких інститутів. 9 дитячих садків та початкових шкіл націоналізували за останні тижні. Деякі з них діють у будівлях єпархій та релігійних зібрань.

«Ми глибоко засмучені та зранені цими незаконними діями», – пишуть еритрейські єпископи у своєму листі, наголошуючи, що доходить не тільки до  незаконного захоплення церковного майна, але й таким чином служіння Церкви в цій країні обмежується. Спостерігачі наголошують, що ці репресивні дії мають на меті приглушити невигідний голос Церкви, яка є останньою вільною та надійною установою в цій африканській країні.
Започаткована 2018 р. націоналізація католицьких лікарень, клінік та навчальних закладів вражає найбідніших, оскільки вони часто працюють у районах, де не доходить жодна медична допомога, а державні школи неефективні. Репресії розпочались після того, як еритрейські єпископи стали на бік найбідніших, вимагаючи демократичних реформ, які уряд обіцяв і ніколи не проводив. Комуністична влада легітимізує свої дії, посилаючись на закон 1995 р., який надає державі монополію в галузі охорони здоров'я та освіти.