Ерозія релігійної свободи не може стати післяпандемічною нормою
  • Птн, 08/05/2020 - 12:16

Боротьба з пандемією коронавірусу не може бути в Європі відмовкою для підривання релігійної свободи, – застерігає у спеціальному повідомленні генеральний секретар Комісії єпископатів європейської спільноти. О. Мануель Барріос Пріето нагадує, що повторне відкриття церков мають здійснювати цивільні органи влади в діалозі з церковними установами, використовуючи чіткі, а не довільні правила.

Повідомлення COMECE – це реакція на великі труднощі, з якими стикаються в Італії та Франції, щодо відновлення Літургії за участю віруючих у церквах, хоча інші санітарні обмеження, запроваджені під час пандемії, там значно послаблені. COMECE вказує на те, що під час теперішньої кризи діалог між європейськими та національними установами має ключове значення. О. Барріос Пріето згадує нещодавно опубліковані вказівки Європейської комісії щодо виходу з епідемії, які не містять жодних прямих посилань на здійснення релігійних обрядів.

COMECE зазначає, що така позиція розчаровує, оскільки це чітко показує, що ключову роль релігії в європейському суспільстві, у його спільнотному та публічному вимірі злегковажують. Генеральний секретар Комісії єпископатів європейської спільноти зазначає, що «агресивний підхід деяких світських об’єктів до ролі релігії в публічному просторі міг сприяти її маргіналізації» під час пандемії. Він також нагадує, що «ерозія основних прав в умовах теперішньої кризи, а також свободи релігії, не може стати новою нормою; ці права треба якнайшвидше повністю відновити».