Еварист, папа римський, св.
  • Птн, 25/10/2013 - 21:57

Святи́й Евари́ст (лат. Evaristus), п'ятий папа Римський (*98—†105), про якого відомо небагато.

"Каталог Ліберія" називає його Аристом (Aristus). У папському каталозі II ст., який використовує Іреней і Іполит, він представлений четвертим наступником св. Петра, після Св. Климента. Ті ж списки повідомляють про вісім років правління Евариста (з 97-99 по 105-107), тобто його понтифікат випадає на правління римських імператорів Доміціана, Нерви і Траяна. Ранні історичні джерела не дають достовірних дат його правління. У своїй "Церковній історії" Ecclesiastical History Євсевій повідомляє тільки про те, що Еварист успадковував єпископський сан у Климента - факт, вже описаний Св. Іринеєм . Цей порядок наступності безумовно правильний. "Книга пап" (Liber Pontificalis), говорить, що Еварист був вихідцем з еллінської сім'ї, що проживала в Антіохії, і був сином Юди, вифлеємського юдея.

Згідно "Книги пап" Еварист розділив Рим на парафії: йому приписують надання деяким церквам Риму статусу Titulus (головна церква) і поділ Риму між сімома дияконами; в Римі ця традиція досі зберігається - там є сім кардиналів-дияконів. Однак, стверджуючи це "Книга пап" без достатніх підстав відносить до часів Евариста організаційні структури Римської Церкви, насправді створені дещо пізніше. Посвятив у духовний сан 15 єпископів, 7 священиків і 2 дияконів.

Мученицька смерть Евариста, не дивлячись на перекази, історично не підтверджена. Похований біля підніжжя Ватиканського пагорба, недалеко від місця поховання Св. Петра.

Джерело: Католицька енциклопедія