Facebook піддав цензурі кампанію, що мала б захищати від насильства християнок в мусульманських країнах
  • Пон, 03/01/2022 - 22:13

Facebook піддав цензурі кампанію британського відділу папського товариства «Допомога Церкві у потребі». Акція мала на меті посилити захист християнок, які наражаються на насильство в мусульманських країнах. Американський концерн радикально обмежив можливість публікації дописів та заблокував їхній доступ до Інстаграму і комунікатора WhatsApp.

Кампанія була скерована до керівництва ООН та уряду Великобританії, у ній вказувалось на необхідність посилення діяльності на користь боротьби із сексуальним насильством щодо християнських жінок в країнах, де переважає іслам. Обмеження Facebook-у серед іншого відібрали можливість розміщення дописів, що підтримують цю кампанію.

Акція організації «Допомога Церкві у потребі» стартувала в листопаді 2021 р. Одним із її головних елементів була петиція і звіт «Почуйте її плач», скеровані до керівництва ООН та уряду Великобританії. В документі детально описано акти сексуального насильства з боку ісламських екстремістів в Нігерії, Мозамбіку, Іраку, Сирії, Єгипті та Пакистані, що стають все більш поширеними, однак їх загально ігнорують.

На жаль, американський гігант заблокував можливість поширення петиції, а також обмежив можливість публікувати дописи про цю справу. У своїй заяві Facebook пояснює, що приводом для цензури стали скарги від користувачів соцмережі. «Люди приховують і скаржаться на рекламу, оскільки вважають, що вона є образливою, вводить в оману, є сексуально невідповідною, містить насильство, стосується делікатної тематики чи з інших причин», - йдеться в поясненні.

Наразі обмеження продовжують діяти, а Facebook послідовно відмовляється надати конкретне тлумачення в який спосіб реклами порушили правила публікації.

Це вже не вперше Facebook стає найбільшим цензором інтернету. У 2020 році він заблокував рекламу потужної акції в США під назвою #SavetheChildren, що була частиною руху проти торгівлі дітьми з метою сексуального використання.