Фатімське об'явлення: історичний нарис
  • Птн, 13/01/2017 - 10:59

Об’явлення Богородиці трьом дітям-пастушкам у містечку Фатіма є одним з найбільших див і одночасно загадкових явищ у історії Церкви. Чому Вона явилася саме в цей час? Що приховане за її посланнями?

Будь яка подія в історії має свою причину. Нам не осягнути Божого Задуму і що Він замислив, відправляючи Богородицю з цією місією.

Але ми можемо скласти уявлення, побачивши, що коїлося на той час у світі. А коїлася Перша Світова війна. Папа Бенедикт XVблагав керівників великих держав припинити безглузде кровопролиття. Проте до його прохань лишалися глухими і бої продовжувалися, несучи руйнування і смерть. У відчаї, Папа написав листа до своєї пастви, з проханням спрямувати до Богородиці прохання про заступництво. «Нам більше, ніж коли б то не було, в цей жахливий час потрібно надіслати прохання до Божої Матері від її вірних дітей», - писав Понтифік.

250px-ChildrensofFatimaАле кровопролиття не зупинялося. Більше того – 6 квітня 1917 року у війну вступили Сполучені Штати Америки, розширивши таким чином масштаби катастрофи.

Можна лише здогадуватися, чи було явлення Фатімьскої Божої Матері реакцією на заклики чи абсолютну нездатність людей самим розв’язати питання припинення війни чи може з самого початку у Бога був свій задум, який не залежав від молитов і війн, але 17 травня 1917 року троє маленьких пастушків – брат і сестра Франціско і Жасінта Марту та їх двоюрідна сестра Люсія Сантос, під час випасу худоби, побачили дивне сяйво, у якому потім розгледіли силует Пані (як вони назвали видіння).

Варто одразу зазначити, Фатімські об’явлення не були одномоментним явищем. У своїх подальших розповідях діти зізнавалися, що мали видіння ще задовго до основного явлення.

Почалося все ще у квітні 1915 року, коли Люсія побачила "людину без голови і рук, загорнуту в хустку, схожу на скульптуру зі снігу". Інші діти говорили, що протягом року вони багато разів бачили появу «красивої істоти». Вони не інтерпретували побачене в релігійному сенсі. Також іКатолицька Церква не визнає ці ранні об’явлення як пов'язані з "дивом у Фатімі".

Загалом, після 17 травня діти приходили на місце об’явлення у червні, липні, вересні та жовтні 13 числа кожного місяця. У серпні поява відбулася в іншому місці 19 числа, оскільки 13 серпня за наказом міського голови діти були арештовані. Це була спроба довести, що вони просто вигадують. Міська влада боялася, що їхні розповіді сколихнуть громадськість і посіють безлад.

fatima8

Під час об’явлень Пресвяту Богородицю бачили лише троє дітей, яким Вона об’явилася вперше, хоча, починаючи з другого об’явлення, при цій події завжди були присутні люди – щоразу більше й більше. Лише Люсія й Жасінта чули Діву Марію і тільки Люсія могла розмовляти з нею. У часі своїх об’явлень Богородиця передала дітям особливі повідомлення, так звані «Три таємниці», або «Три послання», які Вона просила до часу не розголошувати. Незадовго після об’явлень Франциско й Жасінта покинули цей світ.Люсія Санто була єдиною, хто знав про зміст послань. Згодом дівчина пішла до монастиря, та не розголошувала Богородичних таємниць. Лише згодом з Божого дозволу, що був даний їй під час ще кількох особистих об’явлень, с. Люсія записала свої спогади про зустріч із Божою Матір’ю та зміст Її таємниць.

Першою таємницею було видіння пекла, якого діти дуже злякалися. Вони побачили страждання позбавлених Божої Благодаті грішників. Марія пообіцяла дітям, що вони туди не потраплять, попередивши, правда, що Франциску доведеться промовити немало молитов.  

Друга таємниця передрікала швидке закінчення Першої світової війни, яка власне і послужила причиною масового молитовного заклику до Діви Марії. Також Вона придрікла початок Другої Світової війни. Діва Марія говорила також і про загрозу комунізму, про голод, численні смерті, переслідування Церкви, знищення цілих націй і особливу роль Росії в історії людства на межі тисячоліть. Пресвята Богородиця закликала до вшанування її Непорочного Серця. Особливо ж Вона наголосила на необхідності посвятити Росію Її Непорочному Серцю та завжди молитися за навернення цієї країни. Уперше акт посвяти Росії та цілого світу Непорочному Серцю Діви Марії здійснив Папа Римський Пій ХІІ у 1942 році. У 1984 році Святіший Отець Йоан Павло ІІ відновив цей акт перед статуєю Фатімської Богородиці на площі Святого Петра в Римі. Утретє акт посвяти світу Непорочному Серцю Марії здійснив Папа Римський Франциск 13 жовтня 2013 року. Треба правда зазначити, що Діва Марія просила, щоб акт посвячення Росії Її Непорочному СерцюПапа здійснив разом із усіма своїми єпископами. Чого власне і не відбулося – усі акти посвяти Папи здійснювали самотужки.

fatima71

Третя таємниця стосувалася переслідування християн у ХХ ст. та замаху на життя Папи Римського Йоана Павла ІІ. Незважаючи на сумний зміст послань, Пресвята Богородиця вказала й шлях, ідучи яким можна відвернути загрозу від людства. Цим шляхом є покаяння і безперервна молитва. Під час об’явлень дітям-пастушкам Діва Марія заповіла щодня відмовляти молитву розарію, роздумуючи при цьому над таїнствами народження, життя, смерті на хресті та Воскресіння Господа Ісуса Христа та Її власного життя.

Вона закликала жертвувати цей щоденнийрозарій за навернення й прощення грішників. Тоді з Її вуст прозвучали також особливі слова-благання: О, наш любий Ісусе! Прости нам провини наші, врятуй нас від вогню пекла і приведи на небо усі душі, а особливо ті, котрі найбільше потребують твого милосердя.

Треба однак зазначити, що саме третє послання Богородиці стало предметом суперечок і маніпуляцій. По перше, воно так і не було опубліковане повністю. Крім того, засоби масової інформації і на сьогоднішній день активно поширюють чутки про його редагування католицькими ієрархами.

fatima papa

Про саме його існування стало відомо лише у 1944 році, коли сестра Люсія розповіла про нього Папі Пію XII під час особистої зустрічі.

У 1959 році Папа обговорював з кардиналами питання публікації третього послання. Усі прийшли до висновку, що це не на часі. Після того лист сестри Люсії читали Йоан XXIII, Павло VI та Йоан Павло ІІ. Лише у 2000 році відбулася часткова публікація послання, де ішлося про замах на Йоана Павла ІІ. Кардинал Йозеф Ратцінгер (нині папа-емерит Бенедикт XVI) привідкрив завісу таємничості, натякнувши, що нерозкрита частина послання містить жахливу інформацію про долю людства і християнства.

Так чи інакше, на сьогоднішній день махінації навколо Третього Послання з Фатіми тривають.

Нині Санктуарій Діви Марії Фатімської є одним з найбільш відомих і відвідуваних місць паломництва. Хоча послання Богородиці можуть і налякати нас, не забуваймо, що нема неможливого для Бога і просячи про заступництво Його Матінку ми завжди можемо сподіватися, що з Божою допомогою здолаємо усі труднощі і зануримось у Божу Благодать.
Павло Зінченко