Федерація Єпископських Конференцій Азії: відважно звіщати Євангеліє мільярдам мешканців континенту
  • Чтв, 27/12/2012 - 19:33

Безстрашно та з оновленим запалом, віддаючись під провід Святого Духа, братися до нової євангелізації, не впадаючи «у летаргічний сон чи песимізм» перед обличчям великих викликів, які несуть загрози суспільному життю, стабільності сім’ї та баченню віри. Таким є заклик до католиків Азії, який читаємо у підсумковому документі 10-ї Пленарної Зустрічі Федерації Єпископських Конференцій Азії, яка нещодавно відбулася у В’єтнамі, зібравши понад сотню делегатів.

 

Протягом шести днів представники місцевих Церков Азії обговорювали виклики, які стоять перед євангелізаційною місією на континенті, у спільному переконанні в тому, що існує необхідність всім разом «жити духом нової євангелізації». Для цього підсумковий документ вказує десять шляхів, починаючи від особистої зустрічі з Ісусом Христом, «без Якого ніхто не зможе зворушити серце Азії», та від «запалу до місій», прикладом чого є численні святі та мученики, які спонукують нас «ділитися з усім світом унікальною любов’ю Ісуса».

 

Нові євангелізатори у Азії ніколи не повинні втрачати з поля зору Боже Царство, яке не слід розуміти, як дійсність, відокремлену від світу, оскільки «звіщення Христа стосується кожного аспекту та місця життя суспільства». Щоб бути ефективними, вони повинні намагатися бути «свідками та промоторами єдності з Богом, з ближніми та з сотвореним світом». Це набирає особливої ваги на континенті, який потерпає від зростаючих конфліктів та напруги. У посланні читаємо, що «всі члени Церкви – духовенство і миряни, чоловіки, жінки та діти – покликані бути євангелізаторами, будівничими миру та спільності». Для цього діалог «повинен стати стилем життя».

 

Але, як зазначають автори звернення, на слід забувати і про «пророчий вимір» місії євангелізатора, що означає «під проводом Святого Духа усвідомлювати протиріччя азійського світу та викривати усе те, що позбавляє Божих дітей їхньої гідності». Тому, євангелізатор покликаний захищати людську гідність кожного, насамперед, жінок і дітей, та тих, хто змушений жити так, ніби не є людиною. Отож, йдеться про солідарність з жертвами глобалізації, несправедливості, природних та техногенних катаклізмів, терактів та фундаменталізму.

 

З духом спільності пов’язаний захист навколишнього середовища. Католицькі ієрархи Азії засуджують егоїстичне та короткозоре зловживання сотвореним світом, що спричинилося до кліматичних змін.

 

У підсумку, ієрархи закликають «мале Ісусове стадо» в Азії не боятися та відважно звіщати Євангеліє мільярдам мешканців континенту, що становлять 60% населення землі.

 

Джерело: Радіо Ватикан