Федеріко Ломбарді: Папі приписують слова, яких він не говорив
  • Нед, 13/07/2014 - 19:07

У недільному номері італійської газети «Републіка» відомий італійський публіцист і засновник цієї газети Еудженіо Скальфарі, який позиціонує себе атеїстом, опублікував короткий зміст своєї чергової бесіди з Папою Франциском. Цей діалог стосується в основному тематики сексуальних зловживань та ставлення Церкви до мафії.

У спеціальному повідомленні прес-секретар Апостольського Престолу отець Федеріко Ломбарді пояснює, що, як і раніше в подібних обставинах, Скальфарі приписує Папі ті чи інші фрази, передаючи їх у лапках, які є лише «плодом його журналістської пам'яті», а не точним змістом бесіди. Таким чином, неприпустимо говорити про «інтерв'ю» у звичному розумінні цього слова, оскільки мова не йде про відповіді на поставлені питання, і передання змісту бесіди не відображає думку співрозмовника.

Тому, зауважує отець Ломбарді, хоча дана стаття і передає в загальних рисах суть діалогу між Святішим Отцем і Скальфарі, не слід вважати наведені в ній фрази і формулювання словами Папи Франциска.

Зокрема, це стосується двох тверджень, які привернули найбільшу увагу ЗМІ. Ці дві фрази не належить Святішому Отцеві: перша - що «серед педофілів є кардинали» і друга - що Папа «знайде рішення» проблеми целібату.

Газета «Республіка» приписує ці слова Папі Франциску.

Отець Ломбарді задається питанням, чим це пояснюється: забудькуватістю чи бажанням маніпулювати читачами?