Фелікс IV, св.
  • Суб, 21/09/2013 - 22:52

Фелікс IV (народився в провінції Самніум, помер 22 вересня 530 року в Римі) - святий Католицької Церкви, 54-ий Папа Римський - 12 липня 526 року по 22 вересня 530 року.

Народився в провінції Самніум і був членом делегації Гормідія до Константинополя. Вибір кардинала Фелікса, який походив з околиць Беневенту, відбувся після двомісячної вакантності папського престолу під натиском короля остготів Теодорика Великого. Сам король вмер півтори місяці після обрання Фелікса, однак Папа і надалі підтримував добрі стосунки з регенткою-вдовою Амаласунтою і з наступником Теодорика Аталариком, доказом чого може стати едикт про те, що всі кримінальні справи духовенства вирішує Папа. Фелікс підтримував єпископа Цезарія з Арле в боротьбі з семіпелігіанством в Галлії, а також висловлював жаль з приводу повернення духовенства до світського стану.

Під час його понтифікату виник славний монастир бенедиктинців в Монте-Касіно.

З метою уникнення впливу світської влади на вибір Папи Фелікс призначив своїм наступником Боніфація, чим викликав незадоволення візантійського імператора Юстиніана І і подвійний вибір папи. Але схизма не тривала довго, бо антипапа Діоскур помер всього за три тижні після виборів.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua