Філарет відмовився від ордена Януковича
  • Срд, 22/01/2014 - 23:12

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відмовився від ордена «За заслуги» І ступеня, яким його сьогодні нагородив Віктор Янукович. Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті УПЦ КП.

«З офіційного повідомлення на сайті президента стало відомо про указ глави держави про нагородження мене орденом «За заслуги» І ступеня. Також на сьогоднішньому засіданні Священний Синод Київського Патріархату виніс рішення про нагородження мене орденом святого апостола Іоана Богослова – у зв’язку з моїм 85-літтям», – йдеться у заяві.

Філарет попросив не вручати йому нагород «в умовах, які сьогодні склалися в Україні, коли загинули люди, а в центрі Києва триває жорстоке протистояння».

«Це моє рішення також підтримали члени Священного Синоду та інші архієреї, що зібралися сьогодні у Києві. Розділяючи з українським народом біль та скорботу Церква молиться за мир і припинення міжусобиці та закликає до молитви всіх віруючих», – йдеться у заяві.

Патріарх Київський і всієї Руси-України наголошує, що всі моляться «за душі загиблих, за полегшення страждань та уздоровлення постраждалих».

«Я благословляю духовенству Київського Патріархату звершувати молитви там, де цього просять люди, сприяти втихомиренню ворожнечі. Вірю в милість Господню до України», – заявляє Філарет.

Як повідомлялось, Янукович підписав указ про відзначення державними нагородами з нагоди Дня Соборності та Свободи України.  Янукович, зокрема, нагородив орденом «За заслуги» І ступеня заступника Київського міського голови – секретаря Київської міської ради Галину Герегу, предстоятеля УПЦ КП, патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, міністра аграрної політики та продовольства Миколу Присяжнюка.

Як відомо, сьогодні під час силового протистояння між протестувальниками і силовиками загинуло п'ятеро людей. Сутички продовжуються.

Тиждень.ua